Lokakuun 27.-30. päivä Helsingin Messukeskukseen kokoontuvat kotimaiset kirjailijat, kustantajat, kirjakaupat, järjestöt ja kirjastot sekä lukuisat kirjan ystävät Suomen suurimpaan kirja-alan tapahtumaan, Helsingin Kirjamessuille. Myös SanomaWSOY-konserni on näkyvästi mukana. Järjestyksessä viidensien kirjamessujen teemana on "Sivistys kävi täällä".

- Helsingin Kirjamessut on kirja-alan suurin katselmus. Ne ovat kirja-alan tuntosarvet. Messuilla voi aistia, mitä alalla tapahtuu, mitkä ovat kuluttajan toiveet, Suomalaisen Kirjakaupan myymälämarkkinoinnin päällikkö Leena Valpio määrittelee.

- Messuohjelmassa panostetaan tänä vuonna teemallisiin keskusteluihin, jotta kirjamessuille saadaan yhteiskunnallistakin särmää. Messukeskus on muutamien päivien ajan täynnä sanavalmiita ja älykkäitä kirjailijoita, olisi "synti" olla käyttämättä tätä potentiaalia myös ohjelmien suunnittelussa, WSOY:n jälleenmyyjämarkkinoinnin tiedottaja Päivi Holmqvist sanoo. - Kirjailijoillemme messut on myös huomattava tilaisuus päästä tapamaan lukijoita, muita kirjailijoita ja alan väkeä.

Lukiolaiset lehtimiehinä

- Isot kuluttajamessut, Helsingin Kirjamessut etunenässä, ovat Helsingin Sanomille merkittäviä tapahtumia, ja ne hoidetaan monen osaston yhteisvoimin ja yhdessä räätälöimme osastomme päivittäisen ohjelman. Haastattelemme kotimaisia ja ulkomaisia kirjailijoita, esittelemme kirjauutuuksia ja tuomme esiin aiheitten mukaan mm. Hesarin kaikki kolme päätoimittajaa, markkinointiassistentti Hilkka Saarinen Helsingin Sanomien markkinoinnista kertoo.

Tänä vuonna Helsingin Kirjamessujen yhteydessä järjestetään myös Päivä lehtimiehenä -kilpailu lukion toisluokkalaisille. Lukiolaiset toimittavat tapahtumassa eri päivinä kotimaan, kaupungin, urheilun ja kulttuurin sivun. - Joka päivä juttukokonaisuuteen kuuluu myös yksi Kirjamessuihin liittyvä juttu. Se voi olla kuva, gallup, jonkun kirjailijan terveiset tai muu messuihin ja toimitettavan sivun teemaan liittyvä aihe, Päivä lehtimiehenä -kilpailusta vastaava toimittaja Marja-Riikka Saaristo kertoo.

Lähellä lukijaa

- Messuilla käy paljon koululuokkia ja lapsia, joten ne tarjoavat meille mahdollisuuden päästä lähelle lukijoitamme ja kuulla heidän kommenttejaan ja mielipiteitään, Sanoma Magazines Finlandin Lasten ja nuorten julkaisujen sarjakuvatoimituksen esimies Riku Perälä sanoo. Lasten ja nuorten julkaisujen osastolla ovat esillä niin kirjat kuin sarjakuvatkin. Ohjelmassa on muun muassa Aku Ankka -aiheisia tapahtumia.

- Päivälehden museon osastolla esittelemme museon toimintaa ja vaihtuvia näyttelyitämme, joiden teemat sopivat tänä vuonna erityisen hyvin kirjamessuille, Päivälehden museon näyttelypäällikkö Saila Linnahalme sanoo. Toista kertaa messuille osallistuva museo odottaa kohtaavansa messuilla paljon lukevia perheitä ja lasten lukuharrastusta edesauttavia opettajia.