Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun ensimmäiset Ilta-Sanomien urheilutoimituksen ja Nelosen Urheilu-uutisten yhteiset IS Urheilu-uutiset luettiin 29.2. Sanomatalon Mediatorilla.

- Nyt on omalla tavallaan huojentunut olo, kun ensi-ilta on ohitse. Yhteistyön rasvaaminen on tehty, tästä alkaa nyt arkinen työ, joten liian helpottunut ei pidä olla, Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Antti Virolainen kuvailee tunnelmia.

- Gaalalähetys oli monessa mielessä juhlallinen ja erilainen. Nyt palataan päiväjärjestykseen myös lähetysten suhteen, jotka vastedes tulevat Nelosen studiolta. Samalla aloitetaan myös kurkistukset Ilta-Sanomien urheilutoimitukseen tv-lähetyksen lomassa, Virolainen kertoo. - Nelonen osaa tekniikan, insertit ja kansainvälisen kuvan käytön. Me tuomme uutislähetykseen uutisia, näkökulman. Se on IS:n vahvuus, hän kuvailee työnjakoa.

- Tämä on iso askel meidän kannaltamme, ja jopa koko suomalaisessa mediakentässä, Nelosen urheilupäällikkö Jorma Paakkari sanoo. Vastaavaa yhteistyötä on aiemmin tehty lähinnä talousuutisten puolella.

Katsojille on tarkoitus tästä eteenpäin tarjota Nelosen ilmeeseen sopivasti jotain ihan muuta kuin mitä he ovat television urheilu-uutisista tottuneet saamaan. Tarjolle aiotaan tuoda paitsi tuloksia myös kovia uutisia.

Vapaaehtoista yhteistyötä

Ilta-Sanomat ja Nelonen toteuttavat uudet lähetykset yhteistyössä, jossa IS Urheilu saa brändilleen näkyvyyttä televisiossa ja Nelonen puolestaan työvoimaa, kun sen tukena tästä eteenpäin on 35-päinen, Suomen suurin urheilutoimitus.

- Odotan ennen kaikkea asiantuntemuksen lisääntyvän lähetyksessä. On varmasti mielenkiintoista kuulla vaikka vain brittifutikseen keskittyneen toimittajan näkemys hänen aihepiiriinsä kuuluvaan uutiseen, Nelosen urheilu-uutisia pari vuotta ankkuroinut Kirsi Alm pohtii.

Majesteettirikos tavaksi

Mitään suurta mullistusta varsinaiseen päivätyöhön yhteistyö ei tuo kummassakaan päässä. Ilta-Sanomien uutispäällikkö valitsee yhdessä Nelosen kanssa aamulla juttuaiheet, joita päivän mittaan seurataan. Kun toimittaja lähtee Sanomatalosta tekemään juttua, mukaan napataan Nelosen kuvaaja.

- IS:n toimittaja antaa sitten materiaalinsa Nelosen käyttöön, jossa siitä työstetään televisioon sopiva juttu. Meillä toimituksessa täytyy tapahtua ajattelutavan muutos. Uutinen on annettava ulos jo illalla. Aiemmin se olisi ollut majesteettirikos, mutta nyt sitä varten on oma lähetys, Virolainen sanoo.

Vastarinta vähissä

Vaikka samaan konserniin kuuluminen onkin käytännössä edellytys yhteistyölle, Nelonen ja Ilta-Sanomat ovat muutenkin hyvin yhteensopiva pari. - Kanava on nuorekas ja sen seuraamat lajit sopivat erinomaisesti meidän lajivalikoimaamme, Virolainen sanoo.

Projektille on vaikea määritellä varsinaista aloituspäivää, mutta ensimmäisistä yhteistyöneuvotteluista on kulunut noin vuosi. Innostus on molemmin puolin kasvanut koko ajan h-hetken lähestyessä.

- Olen ollut jopa yllättynyt, ettei meillä ole herännyt muutosvastarintaa, Virolainen sanoo. Myös Paakkari vakuuttaa innon olevan korkealla. - Myös ulkopuolisilta tullut palaute on toistaiseksi ollut hyvin positiivista. Uudistusta on pidetty järkevänä, Paakkari sanoo.

Katsojille uudistus jättää käteen paljon entistä enemmän, eikä häviäjää ole. Yleisin ihmetyksen aihe tuntuukin olevan, miksei tätä toteutettu jo aikaisemmin.


Teksti: Samuli Pulkkinen ja Tiina Tuomainen
Kuva: Samuli Pulkkinen