Vuonna 2004 digi-tv-lähetykset näkyvät lähes koko Suomessa

Digi-tv-toimijat YLE, MTV3 ja Nelonen vauhdittavat digi-tv:n kehitystä ja ovat yhdessä päättäneet digitaalisen jakeluverkon laajentamisesta. YLEn näkyvyysalue laajenee 12 uudelle asemalle, MTV3 ja Nelonen puolestaan laajentavat 13 uudelle tv-asemalle. Laajennuksen jälkeen maanpäällisen digitaalisen tv-jakelun piirissä on noin 94 prosenttia suomalaisista. Aikataulun mukainen tavoite on, että lähetysverkko olisi valmis elokuussa vuonna 2004. Jatkossa selvitetään myös mahdollisuudet käyttää satelliittijakelua.

Digitaalinen tv-verkko laajenee Mikkelin, Pernajan, Fiskarsin, Joutsenon, Kerimäen, Pihtiputaan, Haapaveden, Kruunupyyn, Tammelan, Pyhävuoren, Kolin ja Vuokatin tv-asemien näkyvyysalueille. Lisäksi MTV3 ja Nelonen laajentavat Vaasan aseman alueelle.

Digitaalinen televisio tuo monia uusia kanavia uusille näkyvyysalueille. Maapäällisen tv-verkon kautta on välitetty tähän asti kolme tv-kanavaa. Digi-tv:n myötä näkyvät YLEn kanavat TV1, TV2, YLE24, YLE Teema ja FST. Lisäksi tarjontaan kuuluvat MTV3, SubTV, Urheilukanava ja Nelonen sekä näiden rinnakkaiskanavat. Kanavien lisäksi digi-tv:ssä on jo nyt useita lisäpalveluita, mm. ohjelmaopas, superteksti-tv sekä monia kanavakohtaisia lisäpalveluja. Nämä palvelut ovat käytettävissä MHP (Multimedia Home Platform) -yhteensopivilla vastaanottimilla.

Johtaja Olli-Pekka Heinonen sanoo, että Yleisradiolle on tärkeää saada julkisen palvelun analogista ohjelmistoa täydentävä viiden kanavan digitaalinen tv-tarjonta kaikkien suomalaisten ulottuville yhtäläisin ehdoin.

Toimitusjohtaja Pekka Karhuvaaran arvion mukaan digitaalisen jakelun laajentaminen käytännössä koko maahan jo kesään 2004 mennessä nopeuttaa digitaalisen television yleistymistä Suomessa ja mahdollistaa keskustelun aloittamisen siitä, millä aikataululla nykyisistä analogisista lähetyksistä voidaan luopua.

Jakeluverkon laajeneminen on erityisen merkittävää Neloselle. "Digitaalisen tv-verkon laajeneminen on Nelosen kannalta erittäin tärkeä asia, koska uudet lähettimet tuovat kanavan alueille, joilla kanava ei ole näkynyt analogisena", sanoo toimitusjohtaja Juha-Pekka Louhelainen.



Digitaalinen tv-verkko kattaa tällä hetkellä noin 74 prosenttia väestöstä. TV-ohjelmia välitetään digitaalisesti 10 tv-aseman kautta.