Rautakirja Oyj on lisännyt omistusosuuttaan 35 %:sta 50 %:iin latvialaisessa Narvesen Baltija SIA:ssa. Osakekauppojen jälkeen Narvesen Baltija on Rautakirjan ja norjalaisen Reitan Narvesen ASA:n tasaomisteinen yhteisyritys.

Rautakirja käynnisti yhteistyön norjalaisen Reitan Narvesenin kanssa Latviassa keväällä 1999 ostamalla 35 % Narvesen Baltijasta. Nyt tehdyillä kaupoilla Rautakirja on ostanut kolmantena omistajana olleelta norjalais-latvialaiselta kiinteistö-sijoitusyritys Linstow-Varnerilta heidän omistamansa 10 %:n osuuden sekä lisäksi Reitan Narvesenilta 5 %:n osuuden. Kauppojen jälkeen sekä Rautakirja että Reitan Narvesen omistavat yhtiöstä 50 %.

Narvesen Baltialla on 470 kioskia, jotka toimivat Preses Apvieniba -nimellä. Lisäksi Narvesen-nimellä toimivia convenience store -myymälöitä on 22. Rautakirjan operoimat, Neste-huoltamoiden yhteydessä olevat liikennemyymälät Latviassa siirtyvät järjestelyssä Narvesen Baltijan hallintaan.

Kioskitoiminnan lisäksi yhtiöllä on lehtitukkutoimintaa sekä muutamia kahviloita. Narvesen Baltijan omistamat kosmetiikkamyymälät puolestaan siirtyivät yritysjärjestelyjen yhteydessä Reitan Narvesenin omistukseen.

Narvesen Baltijan vuositason liikevaihto järjestelyjen jälkeen tulee olemaan noin 220 Mmk ja yhtiö työllistää 1.600 henkilöä.

Latvian lehtitukkutoiminnan esisopimus raukesi

Rautakirjan Lehtipisteen ja neljän latvialaisen lehtikustantajan kesäkuussa solmima esisopimus yhteistyön käynnistämisestä Latvian lehtijakelumarkkinoilla on rauennut, kun osapuolet eivät päässeet sovittuun määräaikaan mennessä kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.

Rautakirjan tavoitteena on kehittää Narvesen Baltijaan tukku- ja jakeluyhtiö, joka palvelee sekä Latvian kustantajien että vähittäiskaupan tarpeita.

Vahva Baltiassa

Rautakirja on voimakkaasti laajentunut viime vuosien aikana Baltian maihin. Yhtiöllä on Virossa kioski-, lehtitukku-, elokuva- ja kirjakauppatoimintaa sekä urheiluvedonlyöntitoimintaa. Lisäksi Rautakirjalla on elokuvatoimintaa harjoittavat tytäryhtiöt Latviassa ja Liettuassa. Konsernin viime vuoden 3.832,9 Mmk:n liikevaihdosta Baltian maiden osuus oli 138,3 Mmk. Heinäkuun lopussa Baltian maissa työskenteli runsaat tuhat yhtymän työntekijää.