Rautakirja Oyj:n tytäryhtiö Finnkino Oy on allekirjoittanut esisopimuksen, jolla se ostaa 90 % liettualaisesta elokuva-teatteriyhtiö UAB Vingio kino teatrasista. Myyjänä on perheyhtiö, joka jää myös vähemmistöosakkaaksi yhtiöön.

Vingio kino teatrasilla on Vilnassa, omassa kiinteistössä toimiva nykyaikainen 4-salinen elokuvateatteri Vingis oheispalveluineen. Paikkoja teatterissa on yli tuhat.

Liettuassa oli vuonna 2000 noin 1,9 miljoonaa elokuvissakäyntiä, joista Vilnan osuus oli noin puolet. Vingis-teatterin markkina-osuus Vilnan markkinoista tänä vuonna tulee olemaan noin 60 % ja liikevaihto noin 10 Mmk. Yhtiö työllistää runsaat 30 henkilöä.

- Tämä on Finnkinolle tärkeä askel laajentua strategiansa mukaisesti Itämeren alueen johtavaksi elokuvateatteriketjuksi, toteaa Finnkinon toimitusjohtaja Timo Mänty. Hänen mukaansa Liettuan yhtiön toimintaa tullaan laajentamaan Vilnassa sekä hakemaan laajentumismahdollisuuksia myös muihin Liettuan suurimpiin kaupunkeihin.

Kasvua Baltian maissa

Finnkinolla on jo elokuvatoimintaa harjoittavat tytäryhtiöt Virossa ja Latviassa. Tallinnassa yhtiö avasi 11-salisen teatteri-kokonaisuuden maaliskuussa ja Riiassa on vireillä Stockmannin kanssa monisaliteatterin ja tavaratalon käsittävä rakennusprojekti.

Rautakirja-yhtymä on laajentunut voimakkaasti viime vuosien aikana Baltian maihin, mutta nyt tehty sopimus merkitsee Rautakirja-konsernin ensimmäistä laajentumisaskelta Liettuaan. Yhtymä harjoittaa elokuvatoiminnan lisäksi kioski- ja lehtitukkukauppaa Virossa ja Latviassa sekä kirjakauppa- ja urheiluvedon-lyöntitoimintaa Virossa.

Rautakirjan viime vuoden 3.832,9 Mmk:n kokonaisliikevaihdosta Baltian maiden osuus oli 138,3 Mmk. Konsernin työntekijöistä Vi-rossa ja Latviassa työskenteli vuoden vaihteessa jo runsaat 14 %.