40 vuotta Sanomalla, 50 vuotta työelämässä ennen kuin Sari-Maija Marttinen jäi eläkkeelle toukokuun ensimmäisenä päivänä. ”Töissä on aina löytynyt uutta ja kiinnostavaa sekä hyviä työkavereita, ja oon pystynyt muokkaamaan tehtävät itseni näköisiksi. Ja ihan aina töissä on ollut myös hauskaa. Se on ehdottoman tärkeää”, Marttinen sanoo.
Teksti ja kuva Jenni Rinkinen
”Faija mulle sanoi, että totta kai menet Erkon hommiin, se on sun eläkeiän virka. Ajattelin, että never ja tässä sitä nyt ollaan.”
Vuosi oli 1986 ja Sari-Maija Marttinen oli tullut valituksi kolmeen työpaikkaan. Yksi niistä olisi Helsingin Sanomien levikkiosastolla, jossa tehtävänä olisi muun muassa ottaa konttoreilta vastaan tieto siitä, miten paljon sinä päivänä lehtiä oli jaettu, laskea tiedoista päivän levikki ja kiikuttaa tiedot markkinointijohtajan pöydälle. Isän neuvoja oli hankala noudattaa, mutta niin siinä kuitenkin kävi: Sari-Maija marssi levikkiosastolle.
Lähes 40 vuotta myöhemmin, 1. toukokuuta 2025 Sari-Maija jäi eläkkeelle Sanomalta eli eläkevirka tuli. Työvuosien aikana pöytälaskin kehittyi tietokoneeksi, internetiksi ja tekoälyksi. Viimeisin työtehtävä oli Nelonen Median Suplan ja radioiden audiodeskissä.
”Se oli kivaa hommaa kanssa, mutta koko uralta kaikista tärkeintä oli mediakasvatus ja lasten ja nuorten kanssa oleminen”, Sari-Maija sanoo.
Helsingin Sanomilla oli lukiolaisille suunnattu Päivä Lehtimiehenä -tapahtuma, Sanomalehtiviikko, Penaali-uutiskirje opettajille, tet-harjoittelupaikkoja, lasten- ja nuorten sivut sekä kaiken kruununa harjoitustoimitus Piste. Sitä suunnittelemassa ja pyörittämässä Sari-Maija oli yhdessä Helsingin Sanomien toimittajien kanssa.
”Pistettä alettiin suunnitella pari vuotta ennen kuin Sanomatalo valmistui vuonna 1999. Piste oli hirmu iso projekti ja duunia tehtiin välillä ympärivuorokautisesti. Lomallakin sain mökin postilaatikkoon kirjeitä ja soitin katolta vastaukset kysymyksiin, kun missään muualla ei ollut kuuluvuutta.”
Pisteen pääarkkitehdit olivat norjalaisia, mutta harjoitusohjelmien käsikirjoitukset ja monet käytännön työt tehtiin Suomessa. Mukana projektissa olivat Sanomalta myös Ilta-Sanomat ja Taloussanomat.