Pieni parannus arkeen: Eroon sukkasirkuksesta ja kahden minuutin uutiskooste – Justus Reinikainen hoitaa molemmat

24.04.2025

Sanoma Media Finland Töissä Sanomalla

Kuuntelukokemuksen kehittämisen lisäksi Justus Reinikainen vastaa Sanomalla Menokoneesta. ”Tulin juuri haastattelemassa Menokoneen käyttäjiä, joiden avulla hahmotamme, miten palvelusta saisi vielä houkuttelevamman. Hienoa on, että joskus 2000-luvun alussa perustetulla palvelulla on nykyään ihan oikeasti liikevaihtoakin ihan hyvin.”

Teksti Jenni Rinkinen, kuvat Samuli Pulkkinen

Reilut 10 vuotta sitten Justus Reinikainen osallistui Sanoman trainee-ohjelmaan ja jäi taloon. Nyt Sanoman Uutis- ja featuremedian Product Managerilla on oma tiimi, jossa on oma trainee ja käsissä Sanoman uutismedioiden kuuntelukokemuksen kehitys ja ylläpito. Viisi vuotta sitten Reinikainen aloitti myös oman sukkabisneksen.

Miten näet äänen ja sukkien tulevaisuuden, Justus Reinikainen?

Äänellä on maksuhalukkuutta kasvattava vaikutus

”Äänitoimintoja on Sanomalla tehty pitkään, mutta viimeiset kaksi vuotta me on tehty tätä intensiivisesti. Sen aikana ollaan pureuduttu tosi syvälle ihmisten arkeen ja haastateltu paljon, tehty prototyyppejä ja haastateltu uudelleen. Olemme päässeet tosi hyvin kiinni siihen, mitä ihmiset äänipalvelusta tarvitsevat, miten voisimme olla läsnä ihmisten arjessa silloin, kun silmiä ei voi käyttää. Hetkiä voivat olla kotiaskareet tai työmatka. Ääni on myös saavutettavuustekijä. Jos näkö ei pelaa niin hyvin, audio voi olla tosi tärkeä juttu. Tärkeä huomio on, että äänisisällöissä on maksuhalukkuutta lisäävä vaikutus.

Tiimissäni on kolme koodaria ja kaksi designeria, joista toinen on juuri aloittanut Sanoman trainee-ohjelmassa. Laajennettuun tiimiin kuuluu myös toimituspäälliköitä ja analyytikkoja. Perustehtävänämme on kehittää Helsingin Sanomien ja muiden uutismedioiden kuuntelukokemusta. Se käsittää HS:n podcastit, uutisjuttuja koneäänen lukemana sekä ihmisten lukemia artikkeleita esimerkiksi Kuukausiliitteestä. Toimitus kirjoittaa päivittäin uutiskoosteen, jonka koneääni sitten lukee. Sen kesto on kaksi minuuttia.”

Olen projekteissa tottunut siihen, että aina joudutaan karsimaan ja tekemään suunniteltua tylsempi versio, mutta tällä kertaa me tehtiin melkeinpä kaikki, mitä me haluttiin!
Justus Reinikainen

”Olemme ekaan julkaisuun hyvin tyytyväisiä, mutta paljon on vielä parannettavaa. Olen projekteissa tottunut siihen, että aina joudutaan karsimaan ja tekemään suunniteltua tylsempi versio, mutta tällä kertaa me tehtiin melkeinpä kaikki, mitä me haluttiin!

Koneääni on asia, jota meidän täytyy kehittää. Se ei ole laadullisesti ihan sillä tasolla, mitä me haluttaisiin ja se tekee myös kielioppivirheitä. Koneääni on myös asia, johon ihmisten pitää tottua.”

Sukkakauppa käy, kun itse näkyy mainoksissa

”Mulla on ollut vähän ärsyyntymistä mustiin sukkiin aina. Yliopistoaikoina mun professori kertoi ostavansa kotiinsa yhtä ja samaa mustaa sukkaa. Olin siitä, että vau, mutta aloin miettiä: mites kun puolisolla on erikokoinen sukka ja lapsilla on erikokoiset jalat? Keksin värikoodata eri koot. Idea jäi hautumaan, mutta vuonna 2020 tuli korona ja aikaa perustaa firma. Aattelin, että siitä se kauppa lähtee käymään, mutta kyllä alku vaati aika paljon ponnisteluja.”

Alkuvaiheessa pakkasin itse sukat ja lähetin paketit. Oli se aika raskasta lähteä juoksulenkille lähimpään Postiin.
Justus Reinikainen

”Eka oppi oli, että verkkokauppa saa tunnettuutta vaan somemarkkinoinnilla. Käänteentekevää oli se, kun kuvasin mainoksen, missä puhun itse kameralle. Se oli autenttista sosiaalisen median sisältöä, joka meni läpi ja alkoi tuottaa kauppaa. Mainos oli vähän kotikutoinen ja sain kuulla tosi monelta duunikaverilta siitä. Ei sieltä mitään huonoa kommenttia tullut, mutta aloin myös vähän kyllästyä siihen, että kaikki oli nähnyt mut sosiaalisessa mediassa.

Tän vuoden alussa palkkasin oikean videotekijän puhumaan mulle mainoksen. Se on huippulaatua ja se on vetänyt kaupan kannattavuuden uudelle tasolle.”

Tee vaan asiat kunnolla ihan ekalla kerralla niin pääset helpommalla

”Firmalla menee nyt aika hyvin ja pystyn alkaa skaalaamaan toimintaa ylöspäin viimeinkin. Sen kyllä huomaa ihan selkeästi, että kuluttajien ostohalukkuus on laskenut.

Viiden yrittäjävuoden aikana oon oppinut, että kaiken voi ulkoistaa. Alkuvaiheessa pakkasin itse sukat ja lähetin paketit. Toiminta oli vielä sen verran pientä että se just ja just meni, mutta oli se aika raskasta alkaa työpäivän jälkeen pakkailemaan sukkia ja lähteä juoksulenkille lähimpään Postiin. Ulkoistin varaston vuosi sitten ja nyt säädän arkena kauppaa vaan vähän. Viikonloppuna teen kehitystyötä, mutta se ei tunnu työltä, koska se on niin kivaa.”

”Aika harvoin ihmiset miettii sukkia, mutta sitten kun laittaa laadukkaat sukat jalkaan niin huomaa, että on vähän iisimpi olla. Varsinkin, jos jalkoja hikoiluttaa tai jaloissa on tukala tunne. Sukan pohjassa olevan logon ansiosta elämä on pikkasen helpompaa, kun ei enää ole sukkasirkusta hoidettavana pyykin jälkeen”, Hukkasukan perustanut Justus Reinikainen sanoo.

”Oon aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä. Mua kiehtoo se, että mulla on oma juttu, joka kasvaa mun mukana, ja johon mulla on täysi päätäntävalta. Täysipäiväinen yrittäjyys houkuttaa, mutta toisaalta Sanomallakin on mahdollisuus ottaa tuotteista omistajuutta ja kasvaa niiden mukana. Ehkä oman yrityksen kasvaessa on silti mahdollista tehdä kumpaakin.

Töistä on molemminpuolista tukea: oon ymmärtänyt, ettei kannata tehdä vähän sellaista puolivillaista omankaan firman kanssa. Että tekee vaan asiat kunnolla ihan ekalla kerralla niin pääsee helpommalla. Oon oppinut omasta kaupasta paljon sosiaalisen median markkinointia, miten kirjoitetaan copy ja miten kirjoitetaan tuotekuvauksia. Sanomalla hyödyttää, kun osaan kirjoittaa ja toisaalta Sanomalla oon oppinut tosi paljon, miten tehdään kannattavaa liiketoimintaa. 

Olen ollut Sanomalla kohta 11 vuotta töissä ja isoin syy siihen on se, että uutismedialla on todella merkitystä Suomen hyvinvointiin ja politiikkaan. Tykkään myös siitä, että työpaikka on kivalla sijainnilla keskustassa.”