Kuvassa HS Lasten uutisten Kukka Andersson (vas),. Reportteri Repo ja Fanny Fröman Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Kuva Juhani Niiranen / HS

Tällä viikolla vietetään Uutisten viikkoa, joka on koulujen ja uutismedian yhteinen mediakasvatuksen teemaviikko. Teemana on ”Löydä oma juttusi” ja tavoitteena on kannustaa erityisesti lapsia ja nuoria uutismedioiden pariin ja nostaa kriittisen medialukutaidon merkitystä.

Sanoman medioista mukana ovat Aamulehti, Helsingin Sanomat, HS Lasten uutiset, Ilta-Sanomat ja Satakunnan Kansa, jotka tarjoavat tällä viikolla erityisesti lapsia ja nuoria koskevia juttuja, joita voi käsitellä koulujen oppitunneilla. Kouluille jaettavien digilukuoikeuksien jakaminen on päättynyt, mutta Ilta-Sanomien digilehtiä voi lukea ilman tunnuksia osoitteessa is.fi/lehti.

Uutisten viikon tiedot ja linkit sisältöihin on koottu Sanoman medioiden yhteiselle Uutisten viikko -sivustolle ja Uutismedian liiton tarjoamat sisällöt ovat täällä.

Sanoman uutismediat keskittyvät vahvasti nuoria kiinnostavaan sisältöön. Helsingin Sanomissa tehdään alle 35-vuotiaita tavoittavaa sisältöä tekemällä puhuttelevia juttuja heitä koskettavista aiheista sekä muun muassa ikkunoimalla parhaita juttuja eri alustoille. Instagramissa HS on Suomen toiseksi suurin uutistili heti Yle Uutisten jälkeen.

Satakunnan Kansan yläkoululaisille suunnattu mediavisa järjestetään tänä vuonna jo viidettä kertaa. Satakunnan Kansa lanseerasi kisan vuonna 2019 kannustaakseen nuoria hyödyntämään luotettavia uutislähteitä oman maailmankuvansa hahmottamiseen. Kaikki loppukilpailujoukkueet saavat rahapalkinnot, jotka maksetaan luokan luokkaretkirahastoon. Mediavisan alkukilpailu on torstaina ja finaali 8.2.

Lasten journalismi on vakiinnuttanut asemaansa suomalaisten lasten arjessa viime vuosien aikana. Lasten uutiset aloitti vuonna 2016 osana Helsingin Sanomia, ja tuoteperhe kasvoi syksyllä 2020 lasten omalla tilattavalla sanomalehdellä. Vuonna 2023 Lasten uutiset laajeni ensimmäistä kertaa myös teatterin lavalle, kun HS:n Mustasta laatikosta tehtiin oma versio lapsille.

”Teemme vuoden jokaisena viikkona töitä innostaaksemme lapset lukemaan, mutta tällä viikolla halusimme jakaa jotain erityistä. Olemme Uutisten viikon kunniaksi julkaisseet kaikille avoimena Lasten Mustan laatikon tallenteen. Kyseessä on esitys, joka nähtiin viime viikolla Aleksanterin teatterissa. Lähes loppuunmyydyt esitykset ovat olleet tosi suosittuja, ja haluamme siksi nyt jakaa tätä livejournalismia kaikille Suomen lapsille”, HS Lasten uutisten vetäjä Fanny Fröman kertoo.

Esitys on reilun tunnin mittainen. Lavalla puhutaan muun muassa presidentin työstä, ihastumisen tunteista ja kaamoksesta sekä opetellaan tekemään valotaidetta. Samalla katsoja oppii, mitä uutiset ja toimittajan työ ovat.

HS Lasten uutisten tekemä työ palkittiin viime viikon perjantaina Kultaisella Venlalla Vuoden lasten- ja nuortenohjelmien kategoriassa. Voitto tuli toista vuotta peräkkäin.

”Toinen Venla tuntuu oikeastaan vielä ensimmäistä hienommalta. Tuntuu, että olemme nyt oikeasti lunastaneet paikkamme suomalaisten lastenohjelmien joukossa”, Fröman sanoo.

HS Lasten uutisten lähetys on katsottavissa maksutta Neloselta, Ruudusta, Youtubesta ja HS.fi:stä. Lisäksi HS Lasten uutisilla on Tiktok-tili.

Uutismedian liiton tilaaman tuoreen tutkimuksen mukaan nuoret seuraavat uutisiaan ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa, ja siellä varsinkin Tiktokissa ja Instagramissa. Uutisten seuraaminen sosiaalisen median kautta asettaa medialukutaidolle uudenlaisia vaatimuksia, ja tutkimuksen mukaan nuoret erottavatkin uutismedioiden sisällöt muusta Tiktokin sisällöstä hyvin. Nuoria kiinnostavat ennen kaikkea nuorten omaan elämään liittyvät uutiset, ja niiden jälkeen kiinnostavimpia ovat isot uutisaiheet sekä maailmalla että Suomessa.

”Mediakasvatuksen tukeminen on osa Sanoman vastuullisuusohjelmaa. Tavoitteenamme on muun muassa tuottaa kotimaisia mediasisältöjä, jotka edistävät avointa demokratiaa ja sananvapautta. Uutisten viikon ydinajatus, medialukutaidon kehittäminen, on tärkeä osa tätä tavoitetta”, Sanoman yritysvastuupäällikkö Eveliina Nygren sanoo.

Uutisten viikko on käynnissä 29.1.–2.2. Koulujen ja medioiden yhteistä teemaviikkoa on vietetty vuodesta 1995 lähtien.