Journalistipalkinnon saanut Joonas Immonen vietti kesän Ilta-Sanomissa: ”Tulin tähän taloon tekemään kovia uutisia”

08.08.2024

Sanoma Media Finland Journalismi Töissä Sanomalla

Vuoden 2023 alueellisesta jutusta palkittu Joonas Immonen kertoo, miten kesätoimittaja eroaa ”oikeasta toimittajasta”, mitkä kolme juttua jäivät kesästä päällimmäisenä mieleen ja mikä Ilta-Sanomissa pääsi yllättämään. Journalistipalkintonsa Immonen haluaa omistaa nuorelle toimittajasukupolvelle: ”Taito ja intohimo merkitsee, ei vuosikymmenten työkokemus.”

Teksti: Sanna Saarikangas
Kuvat: Samuli Pulkkinen

 

”En oikein pidä sanasta kesätoimittaja. Siinä on vähän sellainen klangi, että olisi vähemmän pätevä tai korvaaja, joka vain kirjoittaa täytejuttuja.”

24-vuotias Joonas Immonen on työskennellyt kesän Ilta-Sanomissa, siis juurikin kesätoimittajana. Tampereen yliopistossa valtio-oppia opiskelevalla Immosella on aiempaa työkokemusta Maaseudun Tulevaisuudesta politiikan ja talouden toimittajana. Kevään hän vietti vaihto-opiskelijana Ranskan Lyonissa, josta tie vei Sanomataloon.  

”Tulin tähän taloon tekemään kovia uutisia, sellaisia joilla on aidosti merkitystä. Olen pystynyt sitä ruutua myös täyttämään – kuten muutkin kesätoimittajat. Kaikki ovat nähdäkseni suoriutuneet tosi hienosti, meillä on valtavan lahjakkaita ihmisiä töissä”, Immonen kertoo.

”Tulin tähän taloon tekemään kovia uutisia, sellaisia joilla on aidosti merkitystä."

Kesätoimittajaksi Immosen opiskelu- ja työhistoria ei ole kovin poikkeuksellinen, mutta jotakin erityistä hänessä on: kotona hyllyllä on vuoden 2023 Suuren journalistipalkinnon voitto alueellisen jutun sarjassa. Palkittu juttu käsitteli kuntien valmiussuunnitelmia.

”Jo pelkkä ehdokkuus oli mahtava juttu ja iso kunnia, Suomessa tehdään valtavan laadukasta journalismia. Kun palkintogaalassa sitten Ylen Jouko Jokinen sanoi lavalla minun nimeni, oli kyllä ihan…edelleen vaikea kuvailla sitä. Tuntui ihan uskomattoman upealta.”

Palkinto oli Immoselle merkki siitä, että hän on journalistina kehittynyt oikeaan suuntaan ja ”ehkä tehnyt jotain oikein”. Erityisesti se oli osoitus siitä, että oma paneutuminen ja kova työ kannattaa.

”Palkinto oli merkittävä asia omalle ammatilliselle identiteetille. Sen myötä sai vielä sykäyksen, jolla viimeistään uravaihtoehto oli selvä. Monen lahjakkaan journalistin haave on saada tuo palkinto, itse koen jonkinlaista velvollisuuttakin jatkaa tällä alalla.”

Miksi Ilta-Sanomat?

Palkintouutisen tultua julki Immonen tiesi jo viettävänsä kesän Ilta-Sanomissa. Miksi juuri siellä?

”Ilta-Sanomissa kiinnosti erityisesti sen asema suomalaisella mediakentällä, Iltsu on Suomen suurin melkein millä tahansa mittarilla. Paljon resursseja, iso toimitus, valtavasti ammattilaisia, Suomen parhaimmat journalistit ja journalistiset pomot. Niiden lisäksi tarjottiin kiinnostavaa roolia.”

Immonen on Ilta-Sanomissa työskennellyt yhteiskuntatoimituksessa ja tehnyt pääosin juttuja Taloussanomiin. Mitkä jutut ovat jääneet kesän ajalta parhaiten mieleen?

”Ensimmäisenä mieleen tulee, kun sain olla skuuppaamassa julkisuuteen tulleita murtoja vesihuoltolaitoksen kohteisiin. Siitä nousi valtaisa puheenaihe koko maassa. Toisena on Donald Trumpin salamurhayritys, jota seurasin koko yön. Ja kun Joe Biden ilmoitti luopuvansa presidenttiehdokkuudestaan, sain kutsun illalla töihin kirjoittamaan aiheesta. Vaikka en ole ulkomaantoimituksessa, olen päässyt hyödyntämään omia vahvuusalueitani ja perehtymistä esimerkiksi Yhdysvaltojen politiikkaan.”  

Kovien uutisten top kolmonen kertoo, ettei kesällä 2024 todellakaan ollut uutisrintamalla hiljaista – eivätkä kesätoimittajat nyhjäise juttuja tyhjästä tai keskity kepeisiin loma-aiheisiin.

”Täällä pääsee näyttämään, miten pystyy suoriutumaan paineen alla ja johtamaan uutistilannetta.”

”Toimituksessa ei ole mitään luokittelua ”oikeiden toimittajien” ja kesätoimittajien välillä. Jokaiselle annetaan vastuuta ja kukin sitten täyttää ne saappaat omalla tavallaan. Kun miettii seurantaa Bidenista, niin väitän että IS oli koko maan uutisjohtaja. Saimme parhaat uutiset nopeimmin ja laadukasta kuva-video-juttusisältöä verkkoon koko yön. Ja ketkä sitä seurantaa tekivät? Kesätoimittajat.”

Ilta-Sanomien isossa ja nopeatahtisessa uutiskoneessa kesätoimittajien kyvyt punnitaan tositilanteissa. Immonen kokee, että toimitukseen on palkattu kyvykkäimmät tekijät nuoresta uudesta toimittajasukupolvesta.

”Täällä pääsee näyttämään, miten pystyy suoriutumaan paineen alla ja johtamaan uutistilannetta.”

Immonen on itse oivaltanut, että kun yrittää tehdä kaikki työt, toimeksiannot ja jutut mahdollisimman hyvin, se yleensä vie tosi pitkälle. Journalistipalkinnon voittoa hän kuvailee pienellä naurahduksella ”vasta ensimmäiseksi palkinnoksi”.

”Palkinto muistutti myös siitä, että journalismi ei ole enää pelkästään keski-ikäisten konkareiden ala.  Täältä tulee kovaa vauhtia uusi sukupolvi. Toivottavasti se, että voitin 23-vuotiaana tuollaisen palkinnon, antoi monelle nuorelle toimittajalle kokemuksen siitä, että se on mahdollista. Taito ja intohimo merkitsee, ei vuosikymmenten työkokemus. Minun palkintoni olikin isolta osin palkinto kaikille nuorille toimittajille.”  

Immonen huomauttaa, ettei ole toimittajana ”missään nimessä valmis”. Vielä on paljon opittavaa ja kehittymistä.

”Se toisaalta pitää jalat maassa, toisaalta antaa paloa tulevaan.”

Joonas Immonen sanoo suosittelevansa kesätyötä Ilta-Sanomissa. "Yksi Suomen kovimmista kouluista kasvaa toimittajana."

Ilta-Sanomissa hän kertoo yllättyneensä siitä, miten hioutuneita toimituksen prosessit ovat ja miten hetkessä järjestäydytään isoon uutistapahtumaan. Teknisinä taitoina lisää osaamista on tullut siihen, miten tehdä entistä visuaalisempaa journalismia, miten eri tavoin lukijalle voidaan havainnollistaa jutun pihviä. Paineistetuissa tilanteissa toimiminen ja kovassa kiireessä seurantajuttujen teossa Immonen myös on kehittynyt. Iltsu on ollut myös iso kirjoituskoulu:

”Olen saanut uusia nyansseja siihen, miten tehdä entistä vetävämpää ja suoraviivaisempaa tekstiä. Kielellisiin asioihin kiinnitetään muutenkin huomiota. Tuottajilta, toimituspäälliköiltä ja uutispäälliköiltä saa paljon sparrausta ja palautetta – isona mediana ollaan kuitenkin luomassa sitä, miten kieltä käytetään.”

Rohkeana ja uteliaana maailmaa kohtaan

Millaisia terveisiä Joonas Immonen haluaisi lähettää niille, jotka harkitsevat uraa toimittajana, opiskelevat journalistiikkaa tai aikovat ensi kesänä pyrkiä kesätoimittajaksi?

”Kannustan pysymään rohkeana ja uteliaana työtä ja maailmaa kohtaan. Suhtaudu intohimolla siihen, mitä teet. Ja ehdottomasti suosittelen kesätyötä Ilta-Sanomissa! Yksi Suomen kovimmista kouluista kasvaa toimittajana. Huippuympäristö Sanomatalossa ja vuosikymmenten, lähes sadan vuoden perinne lehden taustalla. On siistiä olla osana koko konsernin historian ketjussa.”

Nyt vietetään elokuun alkua ja vielä on kesää jäljellä. Ehtiikö kesätoimittaja nauttia kesästä?

”Toimittajana sitä on toki vapaallakin aina vähän tuntosarvet pystyssä ja tarkastelee maailmaa uutisten näkökulmasta. Mutta elokuu on vahvasti kesäkuukausi, vaikka puissa vähän keltaisia lehtiä näkyykin. Tiedossa on ainakin yhden ystävän häät, pieniä reissuja ja yhdessäoloa läheisten kanssa. Rentoa kesämeininkiä.”