Lasten Mustassa laatikossa sukelletaan jännittävien tositarinoiden äärelle.

Tällä viikolla vietetään Uutisten viikkoa, joka on koulujen ja uutismedian yhteinen mediakasvatuksen teemaviikko. Tänä vuonna viikon teemana on tuoda esiin sitä, kuinka luotettava uutismedia voi lisätä ymmärrystä maailmasta ja vahvistaa toivoa ja uskoa tulevaan.

Maanantaista 30. tammikuuta perjantaihin 3. helmikuuta vietettävän viikon tavoite on antaa lapsille ja nuorille työkaluja muun muassa kriittiseen medialukutaitoon sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Aamulehti, Helsingin Sanomat, HS Lasten uutiset, Ilta-Sanomat ja Satakunnan Kansa tarjoavat tällä viikolla erityisesti lapsia ja nuoria koskevia juttuja, joita voi käsitellä koulujen oppitunneilla. Uutisten viikon tiedot ja linkit sisältöihin on koottu yhteiselle Uutisten viikko -sivustolle sekä ja Uutismedian liiton sivuille.

HS:n Lasten uutiset osallistuu Uutisten viikkoon tarjoamalla verkossa erikoislähetyksen tammikuun alussa Aleksanterin teatterin lavalla nähdystä Lasten Mustasta laatikosta. Reilun tunnin mittaisessa livejournalismiesityksessä toimittajat kertovat jännittäviä tositarinoita. Samalla esityksessä perehdytään toimittajan työhön ja uutisten rooliin yhteiskunnassa. Osoitteesta HS.fi/lastenuutiset löytyvän uutisoppaan avulla jokainen voi myös itse kokeilla toimittajan työtä.

Viikon mittaan HS:n Tiktokissa ja Instagramissa saadaan vastauksia kysymyksiin ja ennakkoluuloihin, joita monella on toimittajan työhön liittyen.

”Teemme uutissisältöä myös someen, koska siellä pystymme tavoittamaan niitä nuoria, joita Hesari ei muuten tavoite. Nuoren ei tarvitse tulla kodista, johon on tilattu Hesari, vaan voi törmätä journalismiin ihan itse”, HS Lasten uutisten ja HS Nytin esihenkilö Fanny Fröman kertoo.

HS:n uutisten viikon jutut ovat osoitteessa hs.fi/uv.

Satakunnan Kansan muhkea 150-vuotisjuhlalehti ilmestyy Uutisten viikolla keskiviikkona 1. helmikuuta ja torstaina 2.2. Satakunnan Kansassa pyörähtää käyntiin Mediavisa-uutistietokilpailun alkukilpailu yläkoululaisille.

Lisäksi toimitus julkaisee nuoria kiinnostavaa sisältöä mm. nuorista somemenestyjistä, Putoushahmo Kari Mutasesta ja nuoria haastatellaan vapettamisen haitoista. Sekä Satakunnan Kansa että Aamulehti julkaisevat oppilaiden mielipidekirjoituksia.

Ilta-Sanomien verkkosivuilla on koko viikon ajan tarjolla nuoria kiinnostavia sisältöjä politiikasta. Tavoitteena on saada nuoret äänestämään ja kiinnostumaan politiikasta.

Jutut vastaavat nuoria askarruttaviin kysymyksiin: Miten nuoret poliitikot aikovat ratkaista ikätoveriensa ongelmat? Kenellä poliitikolla on valtaa Tiktokissa? Miten toimii eduskunta? Millainen on poliitikkojen päivä? Miltä Suomi näyttää vuonna 2050?

Juttuja julkaistaan viikon aikana osoitteessa is.fi/uutistenviikko. Uutisten viikolla pääset myös lukemaan Ilta-Sanomien digilehtiä ilman tunnuksia osoitteessa is.fi/lehti.