Kaikkien aikojen suurin seikkailuohjelma Amazing Race on rantautunut viimein Suomeen.

Odotettu Amazing Race Suomi alkaa lauantaina 30.9. Nelosella ja Ruudussa. Kilpailu lähtee käyntiin toden teolla jo Helsingissä, kun ensimmäistä tehtävää suoritetaan Töölönlahden puistossa.

Ensimmäisessä tehtävässä kilpailijoiden on yhdisteltävä toisiinsa maiden nimet, liput ja valuutat. Oikeasta vastauksesta kilpailijat saavat vihjekuoren ja 40 euroa, joiden turvin heidän on suunnattava Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Suurin osa pareista juoksee Elielinaukion taksitolpalle ja alkaa neuvotella taksikyytiä kentälle käytössä olevilla rahoillaan. Tehtävä ei ole aivan itsestään selvä, sillä normaalitilanteessa taksimatka Rautatientorilta lentokentälle kustantaa noin 50–60 euroa.

Ensimmäisinä taksiin ehtivät Tuukka ja Sami Ritokoski, Marcus Grönholm ja Timo Rautiainen sekä Bakari Diarra ja Samuel Chime, jotka kaikki saavat pirssin alleen lyhyiden neuvotteluiden jälkeen. Erikoisjoukoista tutut Robin Hendry ja Janne Lehtonen sen sijaan eivät onnistu löytämään kuskia, joka suostuisi kyytiin 40 eurolla.

”Voitko viedä lentokentälle? Meillä on vaan 40 euroa. Eiks käy, pliis?” Robin anelee kuljettajalta.

Kaksikko saa taksikuskilta kielteisen vastauksen ja päättävät lähteä juosten kohti junaa.

”Noikin sai taksin s**tana”, kaksikko jupisee juostessaan laiturille, samaan aikaan, kun Kaisa Mäkäräinen ja Mari Eder nousevat taksiin.

”No me ollaan tällä nopeammin perillä”, miehet toteavat.

Parien saapumisjärjestys Helsinki-Vantaalle määrittää heidän lähtöjärjestyksensä seuraavan tehtävän suoritukseen seuraavassa kohteessa.

Amazing Race Suomi vie elämänsä seikkailuun 12 kahden hengen tiimiä, joista yksi saapuu lopulta maaliin ensimmäisenä ja kuittaa itselleen 30 000 euroa. Mukana ovat:

Kansanedustaja Ilmari Nurminen ja puolisonsa Aapo Hettula, radiopersoona Tuukka Ritokoski ja isänsä Sami Ritokoski, vuorikiipeilijä Lotta Hintsa ja siskonsa Eleonoora ”Noora” Hintsa, rallin maailmanmestari Marcus Grönholm ja kartanlukijansa Timo Rautiainen, näyttelijä Jukka Rasila ja avopuolisonsa Mirva Nieminen, toimittaja Anna Perho ja poikansa Atte Lehtiniittu, Vitunleija-brändistään tuttu Bakari Diarra sekä sometähti Samuel Chime, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ja europarlamentaarikko Silvia Modig, ampumahiihtäjäystävykset Kaisa Mäkäräinen ja Mari Eder, liikemies-yrittäjä Peter Vesterbacka ja mentoroitavansa Thy ”Anna” Nguyen, Erikoisjoukot-ohjelmasta tutut kouluttajat Janne Lehtonen ja Robin Hendry sekä näyttelijä Katariina Kaitue ja poikansa Benjamin Harima.

Heikki Paasosen juontama Amazing Race Suomi alkaa lauantaina 30.9. Nelosella ja Ruudussa.

Amazing Race 2023 ja lentojen ympäristövaikutukset

Amazing Race on maailman suurin seikkailuohjelma, jonka rantautuminen Suomeen on nostanut esiin myös huolen matkailun aiheuttamista päästöistä ilmastolle. Monien rakastamassa formaatissa on usein matkustettu pitkiä matkoja ympäri maapalloa, ja tuo mielikuva on asettanut oletuksia myös tulevan ohjelman ympärille.

Sanoma teki keväällä 2023 jo tuotantoa suunniteltaessa päätöksen kompensoida kaikki ohjelman tuotannossa syntyneet lentopäästöt kuvausten päätyttyä. Nelonen on koonnut aiheesta tietopaketin, jossa vastaamme kysymyksiin ja kerromme tavoista, joilla Nelonen Media ja Sanoma kompensoivat Amazing Race Suomi -ohjelman lentopäästöjä. Tietopakettiin pääset tutustumaan täällä.

Yhteensä Amazing Race Suomi -ohjelman kullekin finalistikilpailijalle, eli koko reitin kulkeneille osallistujille kertyi 3,5 viikkoa kestäneiden kuvausten aikana enimmillään noin 26 000 lentokilometriä per henkilö. Lentomäärä vastaa noin kahta meno-paluulentoa Helsingistä New Yorkiin. Formaatin mukaisesti jokaisessa jaksossa kisasta putoaa yksi pari, joka joutuu välittömästi kotimatkalle, eivätkä he näin ollen kulje ohjelman koko kisareittiä loppuun. Finalistien ohjelmassa kulkemat lentomäärät ovat suunnilleen samaa luokkaa kuin monissa Euroopan ulkopuolella kuvatuissa kotimaisissa realityissa.

Lisätiedot: PR & Sisältömarkkinointi -tiimi, tiedotus@nelonenmedia.fi

Viestinnän asiantuntija, PR: mia.paavonen@nelonenmedia.fi