Oppimateriaalikustantaja Nowa Era oli kuudetta kertaa mukana järjestämässä Puolan suurinta lukutaidon kilpailua alakoululaisille. Yhteensä 1 500 oppilasta osallistui kilpailuun, ja tänä vuonna mukaan kutsuttiin myös puolalaiskouluissa opiskelevat ukrainalaiset oppilaat. Kaikki palkitut tarinat on koottu kirjaan, joka on nyt julkaistu. 

”Uteliaisuus” oli tämän vuoden teema, ja sen mukaisesti osallistujille annettiin tehtäväksi kirjoittaa salapoliisikertomus. Lopputulos hämmästytti tuomaristoa, sillä tarinoista huokui lapsille ominaista rajatonta uteliaisuutta ja luovuutta. Salapoliisikertomuksen kirjoittaminen on haastava laji, koska se vaatii analyyttista ajattelua ja kykyä rakentaa mukaansatempaava juoni. Osallistujien tehtävänä oli määritellä jokin arvoitus tai mysteeri – salaisuus, joka pitää heitä hereillä öisin – ja kuvailla sitten, kuinka mysteeriä tutkitaan ja ratkaistaan. Osallistujat ottivat haasteen vastaan ja kirjoittivat tarinoita rajattoman luovuutensa avulla. Aiheiden kirjo oli erittäin laaja. Nämä 1 500 mahtavaa tarinaa todistivat sen, että lasten uteliaisuudella ei todellakaan ole rajoja. 

Tämän vuoden kilpailu oli erityinen, koska myös puolalaisissa kouluissa opiskelevat ukrainalaiset lapset saivat osallistua kilpailuun omalla äidinkielellään. Koska mahtavia tarinoita oli niin paljon, Nowa Era päätti palkita useamman voittajan, minkä myötä yhteensä 33 nuorta kirjoittajaa palkittiin. Heistä kolmekymmentä oli Puolasta ja kolme Ukrainasta. Voittajat debytoivat kirjassa, joka sisältää kaikki palkitut tarinat. Kirja on myös käännetty ukrainan kielelle ja on nyt saatavilla tästä linkistä. Kaikki näiden kirjojen myynnistä saadut tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.  

Mikä mietityttää oppilaita eniten? 

Osana vuosittaista kilpailua Nowa Era toteuttaa osallistujille suunnatun kyselyn. Kysely pohjautui tämän vuoden teemaan eli uteliaisuuteen. Oppilailla oli mahdollisuus kysyä yksi kysymys asiantuntijalta. Jopa 39 prosenttia oppilaista esitti eettisiä tai filosofisia kysymyksiä ihmisyydestä, olemassaolon merkityksestä, kohtalosta, kuolemanjälkeisestä elämästä ja sellaisista käsitteistä kuten onnellisuus, menestys ja pahuus. Toiseksi eniten esitettiin kysymyksiä elämästä avaruudessa: pystymmekö lopulta asuttamaan muita planeettoja, voimmeko ottaa yhteyttä muukalaissivilisaatioihin ja kuinka suuri maailmankaikkeus on. Monet muut kysymykset liittyivät sotaan Ukrainassa: milloin sota loppuu, miten maailmasta voidaan tehdä rauhallisempi paikka ja miten maailma muuttuu sodan loputtua. 

Kids Got Talent -kilpailua on järjestetty vuodesta 2017 lähtien, ja sen tarkoituksena on kannustaa ja aktivoida lapsia lukemaan ja kirjoittamaan. Lukutaidon edistäminen on olennainen osa Sanoman vastuullisuusstrategiaa. Oppimisen tuotteemme ja palvelumme auttavat opettajia kehittämään lasten taitoja niin, että jokainen saavuttaisi parhaat mahdolliset oppimistulokset. Tarjoamme digitaalista ja painettua oppisisältöä sekä digitaalisia oppimis- ja opetusalustoja niin perusopetukseen, lukioihin kuin ammatilliseen koulutukseenkin. 

Nowa Era
Nowa Era on Puolan suurin oppimateriaalikustantaja, jonka kattava ja nykyaikainen valikoima kattaa kaikki koulutasot ja kouluaineet, mukaan lukien vieraat kielet ja erityistä tukea tarvitseville lapsille kehitetyt tuotteet. Nowa Era on osa Sanoma-konsernin Sanoma Learning ‑liiketoimintayksikköä, joka palvelee yli 25 miljoonaa oppilasta 12 maassa. 

Sanoma
Sanoma on innovatiivinen ja ketterä oppimisen ja median yhtiö, jolla on vaikutus miljoonien ihmisten elämään joka päivä. Vastuullisuusstrategiamme avulla vahvistamme positiivista vaikutustamme yhteiskuntaan ja minimoimme ympäristöjalanjälkeämme. Olemme sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen periaatteisiin ja allekirjoittaneet YK:n Global Compact −aloitteen.

Oppimisen tuotteemme ja palvelumme auttavat opettajia kehittämään lasten taitoja niin, että jokainen saavuttaisi parhaat mahdolliset oppimistulokset. Tarjoamme painettuja ja digitaalisia oppimateriaaleja sekä digitaalisia oppimis- ja opetusalustoja ala- ja yläkouluihin sekä toiselle asteelle. Haluamme kasvattaa liiketoimintaamme.

Mediamme Suomessa tarjoavat riippumatonta journalismia ja kiinnostavaa viihdettä tulevillekin sukupolville. Ainutlaatuinen monikanavainen portfoliomme mahdollistaa kumppaneillemme markkinoiden laajimman peiton ja vaikuttavimmat markkinointiratkaisut.

Nykyään toimimme kahdessatoista Euroopan maassa ja työllistämme yli 5 000 ammattilaista. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli n. 1,25 miljardia euroa ja operatiivinen liikevoittoprosentti ilman hankintamenojen poistoja 15,8 %. Sanoman osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoja osoitteessa sanoma.com/fi.