Kirjoittaja Mikko Marttinen on Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Lensin tammikuun lopussa kotoani New Jerseystä Iowaan, jossa käynnistyi Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalikausi. Tunne oli sama kuin neljä vuotta sitten Rio de Janeiroon matkustaessa. Toimittajan uralle sattuu harvoin olympialaisten tai USA:n presidentinvaalien kaltaisia huippuhetkiä.

Moni asiantuntija on kutsunut tämän marraskuun vaaleja lähihistorian merkittävimmiksi. Yhdysvaltojen kansa saa päättää, oliko Donald Trumpin valtakausi vain normeja rikkova poikkeus maan historiassa vai saako istuva presidentti entistä kestävämmän mandaatin ajaa tavoitteitaan.

Vaaleilla on suuri vaikutus myös Suomeen. Yhdysvallat on Suomen kolmanneksi suurin vientimaa, ja sen kauppapolitiikan linjaukset heiluttelevat myös Suomen taloutta. Ilmastonmuutos ei tunne rajoja, ja USA:n päätöksillä on ratkaiseva vaikutus sen torjumisessa. Joe Biden on näissä ja monissa muissa asioissa täysin eri linjoilla kuin Trump.

Ilta-Sanomille ulkomaanuutiset ja erityisesti Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat aina olleet tärkeitä prioriteetteja. Olemme seuranneet vaalikamppailua tarkasti koko vuoden, ja seuranta vain tiivistyy vaalipäivän lähestyessä. Minulla on Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana vastuu ja kunnia välittää tietoa, tunnelmia ja analyyseja vaalivuoden tapahtumista miljoonille lukijoillemme paikan päältä.

Jo Iowassa kävi selväksi, kuinka tärkeää on olla siellä, missä tapahtuu. Demokraattisen puolueen vaalikokoukset päättyivät kaaokseen, kun tulostenlasku takkusi. Seurasin itse koulun urheiluhallissa Des Moines’ssa, kuinka kansalaiset valitsivat puolueensa ehdokasta. Pystyin kertomaan lukijoille, miksi tapahtuma oli niin sekava ja miksi se johti epäselviin tuloksiin. Todistin muun muassa kolikonheittoa, jolla ratkaistiin yhden vaalikokouksen tulos!

Jäljellä olevat viikot Ilta-Sanomat on jatkuvasti vaalikamppailun pulssilla. Kun ehdokkaiden välillä käydään Suomen aikaa yöllä vaaliväittely, Ilta-Sanomat tarjoaa heti aamulla analyysit sekä tekstinä että videoina.

Tapaan itse jatkuvasti äänestäjiä, ja vaalia edeltävällä viikolla otan lukijat mukaan matkalle halki ratkaisevien vaa’ankieliosavaltioiden. Päivittäinen vaalistudiomme alkaa pyöriä jo reilu viikko ennen vaaleja.

Itse vaalipäivää 3. marraskuuta on vaikea verrata edes olympialaisiin. Koko maailman katseet kääntyvät Yhdysvaltoihin, ja Ilta-Sanomat on luonnollisesti mukana tapahtumien keskipisteessä.

Olen ratkaisupaikoilla raportoimassa, miten äänestys sujuu. Myös toimitus Helsingissä on viritetty tarjoamaan Suomen paras seuranta vaalien tapahtumista. Studiomme alkaa analysoida tuloksia suorassa lähetyksessä vaalihuoneiden sulkeutuessa Suomen aikaa aamulla 4. marraskuuta.

Yhdysvaltoja rajusti ravistelleen koronaviruspandemian vuoksi vaaleista odotetaan täysin poikkeuksellisia. Kirjeääniä annetaan paljon, ja niiden laskeminen voi venyä päiväkaupalla. On mahdollista, että vaalituloksista taistellaan oikeudessa asti. Näitä käänteitä Ilta-Sanomat seuraa luonnollisesti niin pitkään, kunnes voittajan nimi on tiedossa.

Mitä vain voi tapahtua, mutta se on jo varmaa, että vaaleista on tulossa kuumimmat vuosikymmeniin. Siksi tilasin itselleni luotiliivit ja kaasunaamarin. Niistä on muuten pula koko Yhdysvalloissa. Sekin kertoo, kuinka poikkeuksellisia aikoja maassa nyt eletään.

Seuraa USA:n vaaleja Ilta-Sanomissa