Internet ja sosiaalinen media näyttäytyvät julkisuudessa lähinnä uhkina. Sitä ne eivät kuitenkaan ole. Moni verkon ajama muutos ei oikeasti ole uhka. Pikemminkin ne paljastavat, millaisia me ihmiset pohjimmiltaan olemme. Verkko muuttaa meitä ja maailmaa, mutta usein eri tavalla kuin luulemme.

Tämä kaikki käy ilmi, kun toimittaja Jussi Pullinen käy kirjassaan läpi somen ja internetin merkillistä historiaa tapaus kerrallaan. Hänen kirjansa etsii vastauksia suureen kysymykseen: mitä meille tapahtui?

Kirja näyttää tarinoiden ja esimerkkien avulla esimerkiksi että:

  • Luulemme ajautuneemme kupliin, vaikka todellisuudessa näemme enemmän erimielisiä ihmisiä ja meillä on poikkeavia mielipiteitä enemmän kuin koskaan.
  • Pelkäämme yhä somekohuja, vaikka niiden huippuvuodet ovat jo takana. Tuomitsemme kohut liian helposti, sillä monesta niistä on hyötyä.
  • Luulemme internetin mullistavan muistimme ja kykymme käsitellä tietoa, mutta muutokset eivät välttämättä ole ollenkaan sellaisia kuin luulemme.
  • Kauhistelemme chat-kieltä ja verkon lyhenteitä kielen rapautumisena, vaikka verkossa kyse on vain aivan uudenlaisesta tavasta käyttää suomen kieltä.
  • Pidämme selfieitä pinnallisina, vaikka oikeasti ne auttavat ihmisiä ymmärtämään itseään, pitämään yhteyttä toisiinsa ja vaikuttamaan politiikkaan.

Kirja kuvaa, kuinka verkko syntyi Kaliforniassa kenraalien ja hippien yhteistyönä. Se kertoo, miten tuo historia johti Afrikassa kuolleen Cecil-leijonan ympärille kiertyneeseen maailmanlaajuiseen somekohuun tai Suomen #metoo-käräjiin. Kirja pohtii, minne me suomalaiset internetin mukana vielä päädymme.

Jussi Pullinen, s. 1982, on digitaaliseen journalismiin erikoistunut Helsingin Sanomien toimittaja. Hän on nykyisin politiikan toimituksen esimies ja on aiemmin toiminut mm. Nyt-liitteen esimiehenä. Lukukaudella 2017–2018 hän toimi Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina.

Kirja ilmestyy viikolla 47.

Jussi Pullinen: Mitä meille tapahtui?
Näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämme (HS Kirjat)

ISBN 978-952-7308-24-0 (painettu)

ISBN 978-952-7308-26-4 (e-kirja)

ISBN 978-952-7308-27-1 (audio)

Sidottu

Sivumäärä 320

svh. 32 €