Marraskuun puolessa välissä 130 vuotta täyttävän Helsingin Sanomien juhlavuoden brändikampanjan keskiössä ovat vuosisatojen vaihteeseen sijoittuvat tv-spotit, jotka Hesari, mainostoimisto TBWA ja ohjaaja Antti J. Jokinen ideoivat yhdessä alkuvuodesta. Kuvaukset päästiin toteuttamaan toukokuussa Jokisen Helene Schjerfbeckistä kertovan Helene-elokuvan kuvausten yhteydessä Helsingissä.

Jokisen ohjaamat HS 130 -tv-spotit kertovat miten Hesarista tuli Hesari kun Päivälehti lakkautettiin sensuurin vuoksi Venäjän vallan aikana.

”Helsingin Sanomat sai alkunsa rohkeudesta puolustaa sananvapautta, kun rohkea tiimi perusti saman lehden uudestaan eri nimisenä neljä päivää sen lakkauttamisen jälkeen. Nyt 130-juhlavuotenamme on hyvä hetki kertoa tämä tausta myös suurelle yleisölle”, kertoo Veera Siivonen, Sanoman uutis- ja featuremedioiden portfoliokehityksestä ja markkinoinnista vastaava johtaja.

Tv-spotit kuvattiin toukokuun lopulla Senaatintorilla.

"Olin jättänyt mainosohjaamisen taakseni, mutta innostuin tästä. Tällaisissa hankkeissa merkittävin työ tehdään tiimeissä: sisältöä pohditaan ja historiaa analysoidaan. Minulle jäi näistä tapaamisista erittäin motivoitunut olo. Helsingin Sanomat on brändinä hyvin arvostettava ja tässä projektissa yhteistyö oli erityisen luontevaa", Jokinen kertoo.

Harvoja moderneja asioita tv-spoteissa ovat Helsingin Sanomien tarinaa kertovan näyttelijän Krista Kososen nykypäivän vaatetus, sekä yhä samoina pysyneet Hesarin pääarvot, Sananvapaus, totuus ja tasa-arvo, jotka toistuvat spoteissa.

”Minulle oli suuri ilo ja ylpeys olla tekemässä tätä mainosta, sillä Helsingin Sanomat on ollut mukana läpi elämäni, ja sen historia on äärimmäisen kiinnostava. Toivon Hesarille pitkää ikää sananvapauden, tasa-arvon ja totuuden lähettiläänä”, Kosonen sanoo.

Myös Helene-elokuvan tekemistä voi pitää tasa-arvotekona: Schjerfbeck on ensimmäinen suomalainen naistaiteilija, josta ylipäätään on tehty elämäkertaelokuva. Hänen maailmanaikanaan myös naisen olemista taiteilijana kyseenalaistettiin voimakkaasti.

”Meille oli tämän leffayhteistyön myötä selvää, että halusimme omiin spotteihimme kertojaksi kovan näyttelijäammattialaisen, joka on ehdottomasti nainen. Naistaiteilija. Myös Kosonen on naisille ja nuoremmille sukupolville elävä esimerkki omien unelmien päämäärätietoisesta toteuttamisesta”, HS:n markkinointipäällikkö Niina Käkelä sanoo.

Sananvapauden, totuuden ja tasa-arvon puolesta. HS 130 vuotta.

 

Klikkaa ja katso tv-spotit:

HS 130 vuotta  | Sananvapaus, totuus ja tasa-arvo 45”

HS 130 vuotta | Totuus 15”

HS 130 vuotta | Tasa-arvo 15”

HS 130 vuotta | Sananvapaus 15”

 

 

 

  • Päivälehti perustettiin vuonna 1889. Helsingin Sanomat juhlii 130-vuotispäiväänsä 16.11.2019.

 

 

  • HS tarjoaa tilaajilleen 18.11. sisäänpääsyn Helene Schjerfbeckin Maailmalta löysin itseni maanantaina -näyttelyyn Ateneumin taidemuseoon.

 

 

  • Antti J. Jokisen ohjaaman Helene-elokuvan ensi-ilta on 17.1.2020. Rooleissa mm. Laura Birn, Johannes Holopainen, Pirkko Saisio, Eero Aho, Krista Kosonen ja Jarkko Lahti.