Tiedote 5.9.2018

Helsingin Sanomien päätoimittajien Kaius Niemen ja Antero Mukan tehtäviä pääsee kokeilemaan 15-vuotias Sonja Korpelainen. HS on mukana Plan Internationalin tempauksessa, joka kiinnittää huomion tyttöjen kohtaamaan syrjintään, mutta myös mahdollisuuksiin ja potentiaaliin.

Suomessa Girls Takeover järjestettiin ensimmäistä kertaa viime syksynä, ja päivä oli menestys sekä täällä että maailmalla. Kaikkiaan tytöt valtasivat yli 1 000 johtoasemaa 60 maassa eri puolilla maailmaa.

Tänä vuonna tempaus nostaa esiin, miten Suomi ja suomalaiset toimijat voivat edistää tyttöjen oikeuksia ympäri maailmaa. Siksi tempaukseen on valittu mukaan yrityksiä ja instituutioita, joiden toimet vaikuttavat tyttöjen asemaan myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Planin lastenhallituksen tytöt valtaavat lisäksi myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen, europarlamentaarikko Nils Torvaldsin, Tubeconin osaperustajan sekä Keskon, Koneen ja Accenturen Suomen toimitusjohtajien paikat. Plan Internationalin nuori ugandalainen aktivisti Scovia Alinza ottaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen paikan.

”Haluamme tähän tempaukseen osallistumalla nostaa esiin tyttöjen asemaa Suomessa ja maailmalla. On journalistisesti tärkeää, että tyttöjen näkökulma näkyy myös mediassa”, Kaius Niemi sanoo.

”Tyttöjen oikeuksien edistämisessä tärkeintä on mielestäni saada kaikille lapsille samanlaiset mahdollisuudet sukupuolesta ja muista lähtökohdista riippumatta. Toivon voivani tuoda nuorten ja erityisesti tyttöjen näkökulmaa uutisointiin. Uskon oppivani paljon johtamisesta ja mediasta. Toivottavasti myös minä voin omalla panoksellani tuoda jotain uutta Helsingin Sanomiin”, Sonja Korpelainen toteaa.

Jokainen tyttö voi muuttaa maailmaa

Vaikka sukupuolten välinen tasa-arvo on edistynyt viime vuosina eri puolilla maailmaa, jäävät tytöt ja nuoret naiset yhä monella tapaa ulkopuolisiksi. 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei pääse kouluun, ja usein tytöt eivät saa päättää omaa elämäänsä koskevista asioista, kuten perheen perustamisesta tai ammatistaan.

”Tempauksella haluamme tuoda esiin tyttöjen valtavan potentiaalin ja voiman. Kun tytöt pääsevät mukaan päätöksentekoon, he pystyvät parantamaan paitsi omaa tulevaisuuttaan myös kokonaisten yhteisöjen ja yhteiskuntien tulevaisuutta. Näin jokainen tyttö voi olla mukana muuttamassa maailmaa paremmaksi paikaksi”, kertoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Tempauksen tarkoituksena on, että tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan päivän aikana tehtäviin päätöksiin.

”Uutistyössä tehdään päivittäin valtava määrä päätöksiä. Sonja pääsee mukaan johtamaan journalistista työtä ja tekemään päätöksiä toimituksen aamukokouksesta alkaen. Päätökset ja linjaukset näkyvät Hesarin sisällöissä heti samana ja seuraavina päivinä”, Kaius Niemi kertoo.

Haastattelupyynnöt:

Sanoma Media Finlandin viestintäjohtaja Hanna Johde, hanna.johde@sanoma.com, puh. 040 673 8977

Plan International Suomen viestinnän suunnittelija Iida Riekko, iida.riekko@plan.fi,  puh. 050 336 4705

plan.fi/girlstakeover

plan.fi/tyttöjenpäivä

Kuvia ja taustamateriaaleja:

https://www.dropbox.com/sh/cezdzsanket5ny6/AABDReH4eqMspj9Hm3qoDAx6a?dl=0

Helsingin Sanomat tarjoaa maailmanluokan journalismia ja tavoittaa lähes 2 miljoonaa suomalaista viikoittain. Viime vuonna Helsingin Sanomien tilausmäärä kääntyi kasvuun ensimmäistä kertaa 25 vuoteen.  HS tarjoaa ainutlaatuista sisältöä ja näkökulmia yhteiskunnasta, kulttuurista tieteestä ja hyvinvoinnista.

Sanoma Media Finland on Suomen monikanavaisin mediatalo. Tarjoamme tietoa, elämyksiä ja viihdettä niin sanoma- ja aikakauslehdissä, televisiossa, radiossa, verkossa kuin mobiilissakin ja tavoitamme päivittäin lähes kaikki suomalaiset.

Planin lastenhallitus edistää lapsen oikeuksien toteutumista vaikuttamalla päättäjiin, tekemällä kansainvälistä yhteistyötä, välittämällä Planin toimintaan nuorten näkemystä sekä tiedottamalla kehitysmaiden lasten ja nuorten arjesta. Lastenhallitukseen kuuluu kaksikymmentä 11-18-vuotiasta nuorta eri puolelta Suomea.

Lastenoikeusjärjestö Plan International haluaa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Siksi Plan parantaa erityisesti kehitysmaiden tyttöjen elämää ja suojelua. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin 1937, ja Suomessa toiminta alkoi 1998. Plan työskentelee yli 70 maassa.