Nelonen Median vastaava tuottaja Meira Noronen valottaa kansainvälisen televisioformaattibisneksen trendejä.

Trendi 1: Eskapismi

Raskas arki vaatii raskaat huvit. Kun uutiset tuuttaavat pakolaisveneitä ja Trumpin aivopieruja, haluaa ihminen käpertyä sohvan nurkkaan ja katsoa jotain helppoa, lohduttavaa ja hauskaa. Tätä nälkää tyydyttävät isot vanhat brändit kuten Vain elämää, Idols tai Haluatko miljonääriksi, mutta toisaalta myös uudet tulokkaat kuten USA:n ihme, NBC:n Jennifer Lopez -vetoinen World of Dance tai Take Thatin menestyksestä ammentava BBC-show Let it Shine.

Trendi 2: Retro

Kotimaisia televisio-ohjelmia tuotetaan enemmän kuin koskaan. Uusien ohjelmien lanseeraaminen onnistuneesti vaati sekä kovasti duunia että kohtalaista budjettia. Hälyn yli huutaminen ei onnistu aina hyvälläkään uutuusohjelmalla. Tauolla olevien tai suorastaan lopetettujen nukkuvien jättiläisten tuomisessa takaisin varmistetaan mediahuomio, otetaan oikopolku markkinoinnissa ja tarjoillaan katsojille takuuvarmaa ja tuttua viihdettä.

Trendi 3: Fyysisyys

Niin sanotut ”physical gameshowt” ovat tehneet vahvan paluun. Ruotsissa niitä rakastetaan Gladiaattoreiden, Fort Boyardin ja uutuusohjelma The Bravestin mitalla, Hollannissa ryskitään Ninja Warriorin tahtiin ja Netflix tuotti ensimmäisenä unscripted-originaalinaan ”maailman isoimmaksi esteratakisaksi” mainostetun Ultimate Beastmasterin. Neloselle ensi syksynä tärähtävä Gladiaattorit ratsastaa fyysisen kilpailun aallonharjalla. Kuka on uusi Viikinki, kenestä kuoriutuu Pantteri?

Trendi 4: Social Experiment

Tähän kategoriaan kuuluvien formaattien määrä on kasvanut vuodessa 15 prosentilla. Tarjonnan lisääntyessä erottautuminen vaikeutuu ja social experiment ratkaisee ongelman asettamalla ihmiset äärimmäisiin olosuhteisiin. Israelilaisformaatti Pregnant & Platonicissa vauvasta haaveilevat naiset etsivät lapselleen isää ja myös toteuttavat ohjelmassa co-parenting-projektin, Talpan formaatti A Whole New Beginning lähettää perheet vuodeksi Chileen aloittamaan kaiken alusta ja Look Me In The Eyessä ratkotaan konflikteja tuijottelemassa minuuttikaupalla kiistakumppania silmiin. Genren tunnetuin edustaja on Ensitreffit alttarilla, jonka nimi kertoo ohjelman koukuttavan perusidean.

Trendi 5: Gameshow

Gameshow-rintamalla oli hiljaista monta vuotta, mutta keväisillä Cannesin TV-messuilla yksi puhutuimmista formaateista oli NBC:llä USA:ssa nähty The Wall. Ohjelmassa pariskunnan kilpailevat jättipajatsoa muistuttavan seinän äärellä ja kävelevät studiosta parhaimmillaan jättipalkinnon kera (avausjakson kaksikko kuittasi 1,2 miljoonaa dollaria). Hollannissa ja UK:ssa 5 Gold Rings surffaa samalla interaktiivisuuden aallolla kuin Nelosen Kaikki vastaan 1, josta tuli kevään todellinen menestys alle 45-vuotiaiden kohderyhmässä. TVNorge lähti rohkeana Lost in Time -ohjelmallaan mukaan virtual reality -bisnekseen, mutta joutui tauottamaan ohjelmansa huhtikuussa viikoiksi teknisten ongelmien takia.

Trendi 6: Tähdet

Talentin merkitys on kasvanut kaikkialla ja Suomessakin tähtikulttuuri kukoistaa. Ideat tarvitsevat vetoavukseen somemyönteisiä staroja, joiden polkuja rakennetaan huolella ohjelmasta ja välineestä toiseen.

Lopuksi kiikarit silmille ja katse tulevaisuuteen: missä on seuraava hittiformaatti? Kun Voice on onnistunut leviämään käytännössä maailmanlaajuiseksi jättishowksi, on parin viime vuoden suurin matkaaja Ensitreffit alttarilla yli puolet ensin mainittua pienempi. Onko jättiformaattien aika ohi?

Meira Noronen työskentelee Nelonen Mediassa vastaavana tuottajana erityisvastuualueenaan TV-formaatit sekä markkina- ja trendiseuranta. Ennen Sanomaa Noronen on työskennellyt vaihtelevissa tehtävissä printti-, radio- ja digitaalisen median parissa muun muassa Alma Mediassa, Suomen Tietotoimistossa sekä Allerilla. Noronen on opiskellut journalistiikkaa Jyväskylän yliopistossa ja audiovisuaalista mediakulttuuria Tampereen yliopistossa.