Lehdistötiedote 10.10.2014

Suomen kieleen ja sen sääntöihin liittyy lukuisia kummallisia uskomuksia. Osa niistä on vanhentuneita, osa taas ei ole koskaan pitänyt paikkaansa. Helsingin Sanomien 125-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu teos 125 myyttiä suomen kielestä tekee selvää tyypillisistä ja yleisistä väärinkäsityksistä sekä ohjaa luotettavan ja ajantasaisen kielitiedon pariin.

Kirjan tekijä Ville Eloranta (s. 1981) on Helsingin Sanomien toimittaja ja suomen kielen maisteri, joka on erikoistunut tekstien editointiin ja kielenhuoltoon.

Kirja on tarkoitettu eräänlaiseksi suomen kielen myytinmurtajaksi.

”Kantavana voimana toimii halu hälventää yksisilmäisiä näkemyksiä ja harhaluuloja. Kielen käyttötapoja on rajaton määrä, ja moni kielellinen valinta on puhtaasti makuasia. Myöskään yleiskieli ei ole niin kaavoihin kangistunut kuin voisi kuvitella. Kuten jo tiukimman normituksen aikana muistutettiin: asiat eivät ole hyvin, jos ihmiset eivät uskalla käyttää omaa kieltään virheiden pelossa”, Ville Eloranta toteaa kirjan johdannossa.

Kirjan myytit ovat tulleet vastaan milloin missäkin. Tärkeänä apuna ovat olleet Helsingin Sanomien toimitukseen viime vuosina saapuneet lukijapalautteet ja kirjoittajan toimittajakollegoiden kysymykset. Osa myyteistä taas ilmenee toistuvina kömmähdyksinä, joista on usein erillinen maininta kielenhuollon opaskirjoissa. Tarkoitus ei kuitenkaan ole heristellä sormea vaan oikoa väärinkäsityksiä ja samalla pyrkiä ymmärtämään, mitä niiden takana piilee.

125 myyttiä suomen kielestä on myynnissä Sanomatalon Kulmassa (Elielinaukio 1, Helsinki), Helsingin Sanomien verkkokaupassa HS.fi/kauppa sekä kirjakaupoissa viikosta 42 alkaen (ovh. 26 euroa).

Lisätietoja: Lauri Malkavaara, Helsingin Sanomat, lauri.malkavaara@hs.fi tai p. 040 510 6203.

Arvostelukappaleet: Kirsi Mattila, Helsingin Sanomat, kirsi.mattila@hs.fi tai p. 09 122 2586

Ville Eloranta: 125 myyttiä suomen kielestä
ISBN 978-952-5557-65-7
144 sivua, ovh. 26 euroa
Kovakantinen
Kustantaja: HS Kirjat