Sanoma Oyj, Lehdistötiedote, 23.1.2013 klo 12:20

Suomalaiset siirtyivät vuoden 2012 aikana entistä enemmän verkkopalveluiden käyttöön mobiililaitteiden avulla. Samaan aikaan Nokian Lumia ohitti suosiossa Androidin ja kiri kiinni iPhone-puhelimet.

Tulokset käyvät ilmi Sanoman suomenkielisistä verkkopalveluista kerättyjen käyttäjätietojen analyysistä. Sanoman palvelut tavoittavat TNS Atlaksen mukaan yli 85 prosenttia Suomen verkkokäyttäjistä, joten kävijätietojen pohjalta voidaan tehdä varsin tarkkoja päätelmiä suomalaisten käyttäytymisestä ja laitekannasta.

Mobiililaitteiden osuus kaikkien verkkopalveluiden käytöstä oli vuonna 2012 erittäin nopeassa kasvussa. Verkkosivuilla vierailevista käynneistä 15 prosenttia tuli sivuille mobiilipäätelaitteiden kautta. Samalla mobiillikäyttäjät viettivät enemmän aikaa sivuilla ja latasivat useampia sivuja, joten vuoden 2012 lopussa jo 35 prosenttia sivulatauksista tuli mobiilipäätelaitteista, kun vastaava luku vuoden 2012 alussa oli 10 prosenttia.

Sanoman mobiilipalveluiden käyttö korostuu arkiaamuisin kello 6–7 ja iltaisin kello 21–00, eli suomalaiset lukevat uutisia ja sääpalveluita erityisesti aamuisin ja päivän päätteeksi.

Erityisesti uutissivustot olivat mobiilikäyttäjien suosiossa ja uutispalveluiden mobiiliversiot tekivät käyttäjäennätyksiä. Suomen suosituin mobiilisivusto oli Ilta-Sanomien mobiilipalvelu, jota luki viikoittain joka kolmas älypuhelimen käyttäjä. Ennätysviikolla (viikko 37) palvelussa vieraili 686 000 eri kävijää. Helsingin Sanomien mobiilipalvelussa kävijöitä oli parhaimmillaan 597 000 (viikko 47).

”Ilta-Sanomat panostaa voimakkaasti mobiilisivuston ja -sovellusten kehittämiseen, sillä kävijämme haluavat lukea uutisia mobiililaitteista. Vuoden 2012 aikana kasvoi sivunäyttöjen viikoittainen määrä mobiililaitteista alle viidestä miljoonasta yli 21 miljoonaan sivunäyttöön”, kertoo Ilta-Sanomien verkon kaupallinen johtaja Timo Rinne.

”Myös mainostajat löysivät kunnolla mobiili- ja tablettimainonnan vuonna 2012. HS:n iPad sovelluksen monipuoliset mahdollisuudet kiinnostivat mainostajia erityisesti. HS iPad sovellus on ladattu jo lähes 100 000 laitteelle”, kommentoi Helsingin Sanomien liiketoimintajohtaja Petteri Putkiranta.

Vuoden 2012 lopussa Sanomalla oli yli 90 mobiilisovellusta tai mobiililaitteille optimoitua sivustoa. Markkinoille tuotiin myös useita uusia, entistä kiinnostavimpia mainosmuotoja mobiilipäätelaitteisiin.

Nokia pysyy suomalaisten suosiossa

Sanoman verkkopalveluiden kävijätilastot kertovat myös mobiililaitteiden suosion muutoksista. Suomalaiset näyttäisivät ottaneen viime vuoden aikana Nokian Lumia-puhelimet omakseen.

”Sanoman verkko- ja mobiilikävijämäärässä Lumia-puhelimien yhteenlaskettu liikenne ohitti kesällä Android-puhelimista tulevan liikenteen ja tavoitti vuoden lopussa myös iPhone-puhelimet”, kertoo Sanoman digitaalisista partneruuksista vastaava johtaja Anders Stenbäck.

Sanoma ja Nokia käynnistivät syksyllä yhteistyön, jonka seurauksena uusista Lumia-puhelimista löytyy Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien sovellukset esiasennettuina.

”Yhteistyö Nokian kanssa on tuottanut hedelmää ja nostanut selvästi Windows-sovellustemme käyttäjien määrää. Suomi on edelleen Nokialandia”, Stenbäck toteaa. 

Lähteet: Viikkokävijäluvut TNS Metrix; Käynnit ja sivulataukset: Sanoman sisäinen mittaus; Muut: TNS Gallup: ”Suomalaiset älypuhelimen käyttäjinä 2012”.


Lisätietoja
Ilta-Sanomien kaupallinen johtaja Timo Rinne, timo.rinne@iltasanomat.fi, puh. 040 571 3634
Helsingin Sanomien liiketoimintajohtaja Petteri Putkiranta, petteri.putkiranta@hs.fi, puh. 040 550 1551
Sanoman digitaalisista partneruuksista vastaava johtaja Anders Stenbäck, anders.stenback@sanoma.com, puh. 050 548 2234

Sanoma.com

Sanoma innostaa, jakaa tietoa ja yhdistää. Sanoma on kuluttajamediaan ja oppimiseen keskittyvä johtava, eurooppalainen konserni. Tuomme päivittäin tietoa, elämyksiä, oppimiskokemuksia ja viihdettä miljoonille ihmisille. Palveluksessamme on lähes 11 000 ammattilaista noin 20 maassa. Vuonna 2011 konsernin jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 2,4 miljardia euroa. Sanoman osake on listattu NASDAQ OMX Helsingissä.