Lehdistötiedote 13.10.2011  13.00

Sanoma on toteuttanut ensimmäisen kansainvälisen iPad-käyttötutkimuksen. Tutkimukseen osallistui 3 673 käyttäjää kuudessa Euroopan maassa. Tuloksissa oli paljon yhtäläisyyksiä mutta myös merkittäviä eroja. Venäläiset ovat erittäin ahkeria iPadin käyttäjiä, ja joissakin kotitalouksissa on jopa neljä iPadia. Suomessa iPadia käytetään enemmän silloin, kun ollaan liikkeellä.

Kaikissa tutkimukseen sisältyneissä maissa eli Hollannissa, Belgiassa, Saksassa  Suomessa, Unkarissa ja Venäjällä iPadin omistaja ei suinkaan ole sen ainoa käyttäjä. Muut henkilöt käyttävät yli puolta (67 %) iPadeista. Yleensä kyseessä on omistajan puoliso, ja joka kolmannessa tapauksessa lapset. Koti on iPadin yleisin käyttöpaikka. Toiseksi yleisin käyttötilanne on loma tai matka. Vastaajista yli puolet käyttää iPadia matkustaessaan "usein" ja yli kolmannes "joskus".


Ensisijainen kotitietokone iPadin omistavien keskuudessa
Lisääntynyt iPadin käyttö on vaikuttanut siihen, miten muita laitteita, kuten kannettavia tietokoneita, pöytäkoneita ja matkapuhelimia käytetään. IPad on nyt ensisijainen tietokone kotona. 73 prosenttia vastaajista sanoi, että he käyttävät kannettavaa tietokonettaan tai pöytäkonettaan entistä vähemmän. 38 prosenttia käyttää matkapuhelintaan entistä vähemmän. Tällä hetkellä työpaikoilla käytetään eniten kannettavia tietokoneita tai pöytätietokoneita. Venäjällä ja Unkarissa iPadia käytetään kuitenkin töissä kaksi kertaa enemmän kuin muissa maissa.
Katso infografiikka: household usage.


Mukana arjen toiminnoissa
IPadia käytetään useimmiten olohuoneessa iltaisin (83 %) ja aamiaispöydässä (70 %). 66 prosenttia käyttää laitetta ajan kuluttamiseen, ja 67 prosenttia käyttää sitä sängyssä ennen nukkumaanmenoa. Venäläiset ja unkarilaiset käyttävät laitetta muita yleisemmin ennen nukkumaanmenoa. Suomalaiset ja venäläiset käyttävät iPadia muita yleisimmin työmatkoillaan.


Jopa neljä tuntia päivässä
Noin kaksi kolmesta sanoi käyttävänsä iPadia entistä useammin. Lähes jokainen käyttää iPadia useita kertoja päivässä (94 %), ja noin puolet heistä käyttää sitä 30 minuuttia - kaksi tuntia päivittäin. Venäläiset ja saksalaiset ovat ahkerimpia iPadin käyttäjiä. He käyttävät iPadia useita kertoja päivässä, jopa neljä tuntia tai pidempään.


Katso infografiikka: personal use.
 
Uutisten lukeminen ykkösenä
Laitetta käytetään pääasiassa uutisten lukemiseen, verkkoselailuun, verkkohakuihin ja sähköpostin kirjoittamiseen.

"Suomessakin uutisilla on vahva rooli iPad-käyttäjien keskuudessa. Helsingin Sanomat laajeni iPadiin viime joulukuussa ja jo toukokuussa sovellusta oli käyttänyt yli 10 000 eri lukijaa. Helsingin Sanomien iPad-sovellus oli ensimmäinen suomalainen varta vasten tabletille suunnitteltu sanomalehti", Helsingin Sanomien sähköisen liiketoiminnan johtaja Petteri Putkiranta kertoo.

Uutisten lukemista lukuunottamatta verkkoselailu, verkkohaut ja sähköpostien kirjoittaminen ovat perustoimintoja. Toinen käyttökategoria sisältää sosiaaliset verkostot ja blogien kirjoittamisen, pelien pelaamisen, lehtien lukemisen sekä television, videoiden ja valokuvien katselemisen. Naiset pelaavat pelejä enemmän kuin miehet. Kolmas käyttötiheyskategoria koostuu ostosten tekemisestä, hintavertailusta ja verkkopankin käytöstä.


Yli kuusi maksettua sovellusta
Noin kolmannes vastaajista on ladannut laitteeseensa yli 50 sovellusta. Saksalaiset (54 %) ja unkarilaiset (41 %) ovat johdossa. Saksassa ja Unkarissa on eniten käyttäjiä, joilla on yli 50 sovellusta. Yleensä naiset lataavat laitteeseensa vähemmän sovelluksia kuin miehet. Yli puolet vastaajista on hankkinut yli kuusi maksullista sovellusta.


Eurooppalainen iPad-käyttäjä
Keskimäärin 80 prosenttia vastaajista on miehiä ja 20 prosenttia naisia. Miehillä ja naisilla on lähes samanlainen iPadin käyttökokemus ja tuntemus. Vastaajien keski-ikä on 39 vuotta. Useimmat käyttäjät ovat korkeasti koulutettuja. Kyseinen prosenttilukema on suurin Venäjällä (89 prosenttia). Yli kaksi kolmesta vastanneesta kotitaloudesta oli avio- tai avopareja, joilla on tai ei ole lapsia. Noin 60 prosenttia vastaajista ilmoitti, että heidän tulonsa ovat keskivertoa suuremmat, tai jopa kaksi kertaa suuremmat tai vielä sitäkin suuremmat.


Katso infografiikka: user profile.
 
Sanoma Oyj

Lisätiedot Suomessa: Helsingin Sanomat, johtaja Petteri Putkiranta, p. 040 550 1551

Sanoma.com

Sanoman iPad-tutkimus: Sanoma  toteutti iPad-tutkimuksen vuoden 2011 heinäkuun alusta elokuun alkuun tärkeimmissä maissa, joissa se toimii ja levittää sovelluksia: Hollannissa, Suomessa, Venäjällä, Unkarissa, Belgiassa ja Saksassa. Yhteensä 3 673 henkilöä napsautti Sanoman erilaisissa sovelluksissa ollutta mainosta, joka vei heidät iPadiin liittyvään käyttö- ja käyttökokemuskyselyyn.

Sanoma innostaa, jakaa tietoa ja yhdistää. Monialaisena mediakonsernina tuomme päivittäin tietoa, elämyksiä, oppimiskokemuksia ja viihdettä miljoonille ihmisille. Pidämme huolta siitä, että laadukas sisältö sekä kiinnostavat tuotteet ja palvelut ovat helposti saatavilla ja vastaavat lukijoidemme, katselijoidemme ja kuuntelijoidemme tarpeita. Tarjoamme mielenkiintoisia ja haastavia työtehtäviä lähes 20 000 ammattilaiselle yli 20:ssä Euroopan maassa. Vuonna 2010 konsernin liikevaihto oli 2,8 miljardia euroa.

User profile Sanoma iPad study

Household usage Sanoma iPad study

Personal use Sanoma iPad study