SanomaWSOY-konserniin kuuluva WSOY ostaa 75 % -1 osakkeen Unkarin johtavasta oppimateriaali- ja koulutusyhtiöstä Láng Kiadó és Holding Zrt:stä (Láng). Kauppaan sisältyy 70,35 % Unkarin johtavasta oppimateriaalikustantajasta, Nemzeti Tankönyvkiadó Rt:stä (NTK), sekä 100 % Perfekt Zrt:stä, joka on maan johtavia koulutuspalvelujen tarjoajia. Lángin pro forma konsolidoitu liikevaihto vuonna 2005 oli noin 27,5 milj. euroa. Kaupan toteutumisen ehtona on Unkarin kilpailuviranomaisten hyväksyntä.

Lángin vähemmistöomistajina jatkavat 25 % +1 osakkeen osuudella kaksi unkarilaista yksityissijoittajaa. Unkarin valtion yksityistämisvirasto APV Rt. omistaa NTK:sta 25 % ja yhtiön työntekijät 4,65 %.

WSOY:n oppimateriaaliliiketoiminta, SanomaWSOY Education, on alansa huomattavia toimijoita Euroopassa. Sen tavoitteena on kasvaa Euroopan johtavaksi oppimateriaalikustantajaksi, ja itäisen Keski-Euroopan maat ovat sen kasvustrategiassa erityisen kiinnostuksen kohteena.

- Unkarin oppimateriaalimarkkinoilla eletään kiinnostavaa vaihetta, sillä opetussuunnitelmia uudistetaan parhaillaan ja kiinnostus tietojärjestelmien käyttöön kaikilla oppimisen alueilla kasvaa jatkuvasti. Sekä NTK ja Perfekt ovat aloillaan vakiintuneita ja menestyviä toimijoita, jotka kykenevät hyötymään tästä kehityksestä. Yhtiöt sopivat loistavasti SanomaWSOY Educationiin niin strategisella kuin toiminnallisellakin tasolla, SanomaWSOY Educationin toimitusjohtaja Jacques Eijkens sanoo.

- Oppimateriaalit on yksi SanomaWSOY:n kansainvälistymisen painopistealueista. Suomella ja Unkarilla on pitkät ja hyvät perinteet yhteistyöstä niin opetuksen, tieteen kuin kulttuurinkin alueilla. Tämä kauppa vie kansainvälistymisstrategiaamme hyvän askeleen eteenpäin, WSOY:n toimitusjohtaja Jorma Kaimio toteaa.

NTK ja Perfekt työllistävät yhteensä noin 300 henkilöä. Kaupalla ei ole vaikutusta henkilöstön työsuhteisiin. Yritysten yhteinen pääkonttori sijaitsee Budapestissa.


Lisätietoja: Jacques Eijkens, toimitusjohtaja, SanomaWSOY Education, gsm +31 653 729 339

SanomaWSOY Education on SanomaWSOY-konserniin kuuluvan WSOY:n oppimateriaaliliiketoiminta. SanomaWSOY:n liikevaihto vuonna 2005 oli 2,62 mrd. euroa ja liikevoitto 301 milj. euroa. Konserni työllisti vuonna 2005 lähes 17 000 henkilöä. SanomaWSOY Education on merkittävä eurooppalainen oppimateriaalikustantaja. Se tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman oppimisen tuotteita ja palveluita sekä kehittää oppimismenetelmiä entistä innostavammiksi ja tehokkaammiksi. SanomaWSOY Educationin muodostavat LCG Malmberg B.V. (Hollanti), Van In N.V. (Belgia), WSOY Oppimateriaalit Oy (Suomi) ja Young Digital Poland S.A. (Puola).

NTK on Unkarin johtava oppimateriaalikustantaja. Yhtiön laajaan tuotantoon kuuluu yli 2 300 nimikettä, joista noin puolet on Unkarin opetusministeriön oppimateriaalien suosituslistalla. NTK on perustettu vuonna 1949.

Perfekt on Unkarin johtava koulutuspalvelujen tarjoaja, jonka toimintaan kuuluu valmennuksen lisäksi kustantaminen ja konsultointi. Se tarjoaa mm. talous-, rahoitus-, it- ja kielikursseja yksityisille ja yrityksille. Vuotuisia asiakkaita on yli 20 000. Perfekt perustettiin vuonna 1951.


SANOMAWSOY OYJ


Matti Salmi
johtaja
talous ja hallinto


JAKELU
Helsingin Pörssi
Keskeiset tiedotusvälineet