SanomaWSOY-konserniin kuuluva Rautakirja Oy myy omistamansa 50 %:n osuuden tshekkiläisestä kioskiyhtiö CZ Retail a.s.:stä ranskalaiselle yhteistyökumppanilleen Hachette Distribution Services SA:lle (HDS). Kaupasta saatava myyntivoitto on lähes 5 milj. euroa. Kauppa edellyttää Tshekin kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Rautakirja ja HDS perustivat tasaomisteisen yhteisyrityksen vuoden 2002 lopussa ja yhtiö aloitti toimintansa vuoden 2003 alusta.

- Yhteisyritys ei ole täysin saavuttanut Rautakirjan sille asettamia tavoitteita, joten päädyimme hyvässä yhteishengessä osakkeidemme myyntiin HDS:lle, toteaa Rautakirjan toimitusjohtaja Erkki Järvinen. Järvisen mukaan Rautakirjan poistuminen Tshekistä ei muuta yhtiön strategiaa, vaan Rautakirja hakee edelleen kasvua Venäjältä ja itäisestä Keski-Euroopasta.

CZ Retailin liikevaihto vuonna 2004 oli 23,8 milj. euroa, josta Rautakirjan liikevaihtoon kirjattiin 8,4 milj. euroa. Yhtiön palveluksessa on 48 henkilöä. Yhtiöllä on Tshekissä 159 kioskia, joista R-kioski-tunnuksen alla toimii 29 myyntipistettä, Relay-merkillä 76 ja brändittömiä, lähinnä lehtikioskeja on 54 kappaletta. Kaikki kioskit ovat kauppiasvetoisia franchisingpisteitä. Kaupan myötä R-kioski-brändi poistuu Tshekin markkinoilta.

Kaupan jälkeen Rautakirja on markkinajohtaja kioskitoiminnassa Suomessa, Virossa, Latviassa sekä Liettuassa. Lehtitukkukauppa on laajentunut näiden maiden lisäksi myös Romaniaan ja Venäjälle.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Erkki Järvinen, Rautakirja Oy, p. 0400 455 913

SANOMAWSOY OYJ


Matti Salmi
johtaja, talous ja hallinto

JAKELU: Helsingin Pörssi, keskeiset tiedotusvälineet