SanomaWSOY ja hollantilainen mediayhtiö VNU ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan SanomaWSOY ostaa VNU:n aikakauslehtitoiminnan (Consumer Information Group, CIG). Velaton ja kassaton kauppahinta on 1 250 miljoonaa euroa, ja lopullisen kaupan on määrä toteutua lokakuun alussa 2001.

Kauppa tullaan rahoittamaan 1,2 miljardin euron pankkilainoilla, joiden pääjärjestäjät Nordea ja Goldman Sachs ovat antaneet merkintäsitoumuksen lainoille. Rahoituksen liikkumavapauden säilyttämiseksi SanomaWSOY:n hallitus aikoo ehdottaa myöhemmin elokuussa kokoon kutsuttavalle ylimääräiselle yhtiökokoukselle enintään 250 miljoonan euron suuruisen oman pääoman ehtoisen vaihtovelkakirjalainan liikkeeseenlaskua myöhemmin tänä vuonna.

Kauppa synnyttää uuden, merkittävän toimijan Euroopan aikakauslehtimarkkinoille, sillä sekä CIG:n että SanomaWSOY:n aikakauslehdet ovat johtavia omilla alueillaan: CIG on Euroopan viidenneksi suurin aikakauslehtikustantaja, ja SanomaWSOY:n aikakauslehtiä kustantavalla Helsinki Medialla on johtava asema Suomen aikakauslehtimarkkinoilla. Kauppaan eivät kuulu VNU:n osuudet hollantilaisessa CVI Media Groupissa ja venäläisessä Independent Media Holdingissa.

CIG:n liikevaihto vuonna 2000 oli 816 miljoonaa euroa ja käyttökate 143 miljoonaa euroa. Helsinki Median liikevaihto vuonna 2000 oli 160 miljoonaa euroa ja käyttökate 17 miljoonaa euroa. CIG:n ja SanomaWSOY:n yhteinen vuoden 2000 pro forma -liikevaihto on 2 264 miljoonaa euroa ja käyttökate 313 miljoonaa euroa. Kaupassa syntyy noin 1,15 miljardin euron goodwill, joka on tarkoitus poistaa 20 vuodessa.

Yritysoston seurauksena SanomaWSOY perustaa uuden aikakauslehtiyksikön, johon keskitetään CIG:n ja Helsinki Median toiminnot. Yksikön päätoimipaikka on Hollanti. Yksikön johtajaksi ja hollantilaisen emoyhtiön toimitusjohtajaksi nimitetään Theo Bouwman, joka on vastannut CIG:stä VNU:n hallituksen jäsenenä. Bouwman nimitetään myös SanomaWSOY:n johtoryhmän jäseneksi. Uuden yhtiön varatoimitusjohtajaksi nimitetään Eija Ailasmaa, joka toimii edelleen myös Helsinki Median toimitusjohtajana.

"Kauppa toteuttaa strategisia tavoitteitamme", SanomaWSOY:n hallituksen puheenjohtaja Jaakko Rauramo toteaa. "Kun SanomaWSOY perustettiin vuonna 1999, asetimme kunnianhimoisia päämääriä liiketoiminnan kasvulle ja kansainvälistymiselle: saavuttaa 2,5 miljardin euron liikevaihto viimeistään vuonna 2005 ja nostaa Suomen ulkopuolisen liikevaihdon osuus vähintään 20 prosenttiin vuoteen 2003 mennessä."

"Tämä kauppa merkitsee meille merkittävää kansainvälistymistä ja yhden ydinliiketoimintamme, aikakauslehtien kustantamisen, huomattavaa vahvistumista. Samalla se tarjoaa meille mahdollisuuden vahvistaa kassavirtaamme entisestään. Nyt ostettujen yritysten kautta pääsemme uusille markkinoille, mikä avaa mahdollisuuksia myös muille liiketoiminnoillemme ja kehityshankkeillemme. Uskomme vakaasti, että kauppa tarjoaa meille hyvän mahdollisuuden kehittyä aidosti eurooppalaiseksi mediayhtiöksi", Jaakko Rauramo arvioi.

"Kaupan jälkeen SanomaWSOY:stä tulee johtava aikakauslehtikustantaja viidessä Euroopan maassa ja erityisen vahva valtakielten ulkopuolisilla alueilla Euroopassa. CIG:n ja Helsinki Median yhteinen liikevaihto tulee olemaan noin miljardi euroa vuonna 2001", SanomaWSOY:n toimitusjohtaja Hannu Syrjänen sanoo. "Oman aikakauslehtitoimintamme ja CIG:n yhdistämisellä saamme suuren koon tuomat edut ja mahdollisuuden hyödyntää yhteisiä järjestelmiä, sisällön ja brandien kehittämistä sekä kummankin parhaita toimintatapoja. Yksi selkeistä mahdollisuuksistamme tulee olemaan aikakauslehtitoiminnan ja jakelun yhteistyön parantaminen."

"Kaupan jälkeen keskitymme kaikissa yksiköissä kannattavuuden parantamiseen. Tulemme myös realisoimaan tarkoituksenmukaisena ajankohtana omaisuutta, joka ei liity ydinliiketoimintaan", Hannu Syrjänen sanoo.

"Olemme tyytyväisiä aikakauslehtiliiketoimintamme päätymisestä juuri SanomaWSOY:lle. Kun päätimme myydä CIG:n ja keskittyä mm. hakemistoihin sekä talous- ja markkinointi-informaatioon, ensisijaisena toiveenamme oli ostaja, joka sitoutuu toiminnan kehittämiseen myös jatkossa. Uskomme vahvasti SanomaWSOY:n osaamiseen ja resursseihin", VNU:n hallituksen puheenjohtaja Rob van den Bergh toteaa.

CIG julkaisee yli 250 lehteä seitsemässä maassa ja on alan selvä markkinajohtaja Hollannissa, Belgiassa, Unkarissa ja Tsekissä. SanomaWSOY:n tekemä kauppa sisältää VNU Tijdschriftenin Hollannissa, Mediaxisin Belgiassa, viidessä eri Euroopan maassa toimivan VNU Magazines -yksikön ja Aldipressin, joka on Hollannin suurin aikakauslehtien myynti- ja jakeluyhtiö. Lehtivalikoima on suunnattu kaikenikäisille aina esikouluikäisistä eläkeläisiin. CIG:llä on yli 3500 työntekijää.

Helsinki Media on yksi SanomaWSOY:n viidestä tytärkonsernista ja Suomen markkinajohtaja naisten- ja perhelehdissä, sarjakuvalehdissä sekä kuluttajille ja ammattilaisille suunnatuissa tietotekniikkalehdissä. Helsinki Media on myös Suomen suurin yritysjulkaisujen ja -hakemistojen kustantaja ja julkaisee kolmea aikakauslehteä Ruotsissa. Työntekijöitä on 810.

Kaupan myötä SanomaWSOY:stä tulee liikevaihdolla mitattuna Pohjoismaiden johtava mediakonserni.

SanomaWSOY:n neuvonantajana kaupassa on ollut Goldman Sachs.

SanomaWSOY järjestää suomenkielisen tiedotustilaisuuden kaupasta lehdistölle ja analyytikoille Sanomatalon auditoriossa kello 13.00, ilmoittautuminen vastaanottoon, p. 09-122 609. Samaan aikaan järjestetään tiedotustilaisuus kansainväliselle lehdistölle Hilton Amsterdam -hotellissa. Englanninkielinen puhelinkonferenssi pidetään kello 15 Suomen aikaa. Puhelinkonferenssiin voi ilmoittautua numerossa +44 208 5152308. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee käyttää tunnusta Sanoma-CIG. Kysymyksiä voivat esittää sell side -analyytikot.

Lisätietoja kaupasta on internet-sivuillamme www.sanomawsoy.fi.

Haastattelupyynnöt:

Hallituksen puheenjohtaja Jaakko Rauramo, Peter Herring p. +358 40 820 2899

Toimitusjohtaja Hannu Syrjänen, Pirjo Granqvist p. +358 105 19 5020

Toimitusjohtaja Eija Ailasmaa, Peter Herring p. + 358 40 820 2899

Johtaja Raija Kariola, sijoittajasuhteet, Päivi Korteniemi p. +358 105 19 5060

SANOMAWSOY OYJ

Raija Kariola

johtaja

sijoittajasuhteet ja konserniviestintä

JAKELU

Helsingin Pörssi

Keskeiset tiedotusvälineet