SanomaWSOY-konserniin kuuluva Sanoma Osakeyhtiö on tehnyt esisopimuksen Infosto-konsernin Suomen ja Viron liiketoimintojen ostamisesta. Sanoma Osakeyhtiö on omistanut yhtiöstä 35 prosenttia. Kauppahinta on noin 165 miljoonaa markkaa, ja kauppa toteutuu tammikuussa 2001.

Myyjänä on Infosto Oy:n pääomistajan Ari Aholan yhtiö Infosto Research & Development Oy Ltd, jonka omistus yhtiöstä on ollut 65 %.

Infosto on johtava kaupankäynnin metodien, palveluiden ja ohjelmistojen kehittäjä Suomessa. Sen kotimaisen kustannustoiminnan (Infosto Mediat Oy) liikevaihto vuonna 1999 oli 72 miljoonaa markkaa, ja yritys työllistää noin 130 henkilöä Tampereella ja Helsingissä. Yrityksen päätuotteen, ilmoita-ilmaiseksi-julkaisun, Keltaisen Pörssin, markkinaosuus on 80 prosenttia. Keltaisen Pörssin painetulla versiolla on yli 300 000 lukijaa viikossa, ja sen online-palveluun on rekisteröitynyt runsaat 600 000 käyttäjää.

Osapuolet ovat sopineet Infoston ulkomaisten toimintojen eriyttämisestä Ari Aholan omistukseen. Virossa ilmestyvä Keltaisen Pörssin sisarjulkaisu, Kuldne Börs, kuuluu kuitenkin kauppaan. Lisäksi on sovittu, että Sanoma Osakeyhtiöllä on optio Aholalle siirtyneen eFruit International Inc:n osakkeisiin, mikäli eFruitin omistuspohja myöhemmin laajenee. EFruit on internetissä toimiva, maataloustuotteiden kauppaan keskittynyt yritysten välinen kaupankäyntijärjestelmä.

"Infoston osto tarjoaa SanomaWSOY:lle kasvua strategisesti mielenkiintoisella alueella, sähköisessä kaupankäynnissä. Lisäksi kauppa tuo synergiaetuja mm. järjestelmä- ja sisältöyhteistyön muodossa", SanomaWSOY:n toimitusjohtaja Jaakko Rauramo toteaa.

"Infoston sähköiset tuotteet täydentävät erinomaisesti SanomaWSOY:n sähköisiä palveluja, kuten Helsingin Sanomien Oikotietä sekä SWelcomin 2ndhead- ja Lumeveräjä - portaaleja. Infoston kustannustoiminta, erityisesti Keltainen Pörssi, on kannattavaa liiketoimintaa ja tukee hyvin Helsingin Sanomien luokitellun ilmoittelun liiketoimintaa. Infoston osto nivoutuu myös luontevasti Rautakirjan kioski- ja lehtijakeluliiketoiminnan logistiikkaketjuun", Rauramo lisää.