Lukemisessa on tapahtunut iso muutos: Ne, jotka lukevat, ovat entistä enemmän kärryillä. Ne, jotka eivät lue, ovat entistä vähemmän mukana.

PISA-tutkimusten mukaan suomalaisoppilaiden lukutaito on heikentynyt viime vuosina. Vuoden 2018 tutkimuksen mukaan 13,5 prosentilla oppilaista oli heikko lukutaito, kun vuonna 2009 vastaava osuus oli 8,1 prosenttia. Lukuinnostus on romahtanut etenkin pojilla, joista 63 prosenttia kertoi lukevansa vain, jos on pakko. Tytöillä vastaava luku on 39 prosenttia.
 
Juuri tähän tartutaan ensi viikolla, kun Read Hour -kampanja käynnistyy jo neljättä kertaa. Päätapahtuma on luvassa YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä 8.9. klo 19–20, jolloin meistä ihan jokaista kehotetaan pysähtymään ja lukemaan tunnin ajan.
 
”Toivottavasti mahdollisimman moni löytää aikaa lukemiselle. Lukemiseen pitää kasvaa jo pikkulapsivaiheen ääneenlukutuokioista aina oman lukutaidon löytymisen ja kehittymisen kautta aikuisuuden monipuolisen lukutaidon saavuttamiseen. Hyvä lukutaito vaatii jatkuvaa ylläpitoa. 60 prosenttia suomalaisista aikuisista lukee mielestään liian vähän, ja Suomessa on jo nyt melkein puoli miljoonaa kehnoa lukijaa”, Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä sanoo.
 
Sanoma tukee Read Hour -kampanjaa julkaisemalla lukemiseen innostavaa sisältöä sekä tarjoamalla mediatilaa.
 
”Sanoma on ollut mukana Read Hour -kampanjassa alusta asti, koska monilukutaidon edistämisellä on keskeinen rooli vastuullisuustyössämme, ja se on tärkeä osa liiketoimintaamme: jos nuorten lukutaito heikkenee, uhkaa se pitkällä aikavälillä myös luottamusta mediaa kohtaan. Siinä missä medialukutaito auttaa tunnistamaan disinformaatiota, hyvä lukutaito edistää yhdenvertaisia oppimismahdollisuuksia. Sanomalla on jo nykyisellään merkittävä rooli monilukutaidon vahvistajana Suomessa. Tutkimustemme mukaan vanhemmat tilaavat esimerkiksi Aku Ankkaa ja Lasten uutisia lastensa lukutaidon ylläpitämiseksi sekä vaaliakseen rikasta suomen kieltä”, Sanoman vastuullisuuspäällikkö Eveliina Nygren sanoo.
 
Helsingin Sanomien Lasten uutiset on mukana lukutaitopäivässä runsaalla sisällöllä:
 
Michael Monroe julkaisee Makke ja Nupu -nimisen lastenkirjan lukutaitopäivänä ja viemme koululaisen juttelemaan Monroen kanssa lukutaidosta. Me toimittajat kerromme, mitkä kirjat saivat meidät lapsena innostumaan lukemisesta”, HS Lasten uutisten esihenkilö Fanny Fröman sanoo ja jakaa vinkkinsä.
 
”Yksi vanhoista suosikeistani on Tomi Kontion vuonna 2000 julkaistu kirja Keväällä isä sai siivet. Se on osa kolmiosaista fantasiasarjaa, joka kertoo salaperäisestä Austraasiasta. Tomi ja Timo -nimisten kaksospoikien elämä mullistuu, kun eräänä aamuna heidän kotipihaansa repeää toiseen maailmaan vievä reikä, johon siivet kasvattanut isä häviää. Uskon, että erityisesti Harry Potter -fanit voisivat innostua myös tästä kirjasta. Kirja sai aikoinaan muun muassa Finlandia Junior -palkinnon”, Fröman kertoo.
 
Aku Ankka juhlistaa lukutuntia Ankkalinnan hahmoihin tutustuttavalla lukupaketilla, joka on kaikille luettavissa Aku Ankan digipalvelu -sovelluksessa ja akuankka.fi-sivustolla. Lisäksi Read Hour -viikolla ilmestyvän Akkarin voi lukea maksutta digitaalisessa muodossa 8.9.
 
Myös äänisisältöjä tarjoava Supla on mukana Read Hourissa kertomalla Read Hourista somekanavissaan sekä kannustamalla osallistumaan lukutuntiin. Äänikirjat ovat yksi tapa kehittää lukutaitoa ja innostaa uusia yleisöjä lukemisen pariin.
 
Oppisisältöjä kustantava Sanoma Pro kannustaa opettajia luokkineen mukaan lukutuntiin ja Read Hour -virtuaalitapahtumaan. Lukutaidosta keskustellaan lisäksi Oppimisen aalloilla -podcastissa.
 
Sanoma tukee Read Hour -kampanjaa myös julkaisemalla lukemaan innostavaa kampanjaviestintää Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien, Satakunnan Kansan ja Aamulehden printtilehdissä sekä digitaalisesti 3.–8.9.
 
Sanoman henkilöstölle järjestetään toista kertaa mahdollisuus lukea työajalla yhdessä. Lukusaliin voi kokoontua seitsemässä toimipisteessä Helsingissä, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Porissa ja Oulussa. Myös etäosallistuminen onnistuu. Lisäksi toimistoilla on lukutaitopäivänä auki kirjanvaihtotori, jonne voi tuoda lempikirjansa ja napata mukaansa työkaverin suositteleman kirjan. Sanomalla on myös oma koko henkilöstölle avoin kirjapiiri.
 
Lasten ja nuorten säätiön järjestämää Read Hour -kampanjaa vietetään tänä syksynä Suomen lisäksi myös Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Kampanjan tavoitteena on kannustaa erityisesti lapsia ja nuoria tutustumaan tarinoiden ja tekstien maailmaan.

Tänä vuonna Read Hour -tunnin aikana luetaan ja kuunnellaan teoksia, joista välittyy rauhan ja ystävyyden sanoma.