”Meidät paikallislehtien tekijät tunnetaan, ja se tuo vastuuta. Olen periaatteessa aina töissä ihmisten ilmoilla ollessani”, kirjoittaa päätoimittaja Eija Ruoho.

”En tiedä millaista olisi olla päätoimittaja isolla paikkakunnalla, mutta tuskinpa siellä kauppaan mennessä huudettaisiin ’Päivää päätoimittaja!’. Meidät paikallislehtien tekijät tunnetaan, ja se tuo vastuuta. Pitää kyetä vastaamaan sanoistaan vaikka kauppajonossa.

Paikallisjournalismilla on tärkeä rooli isossakin mediakonsernissa. Paikallismediassa lukijoita kiinnostavat heitä lähellä olevat asiat, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämään. Yhdessä Sanoman paikalliset puhuttelevat jo merkittävää joukkoa tilaajia. Yksi kesätoimittajamme luonnehtikin meitä osuvasti: Pieni suuri paikallislehti.

Paikallislehti luo yhteishenkeä, se tuo esille ja edistää asuinpaikan ja asukkaiden kannalta tärkeitä asioita. Se on lukijoiden äänitorvi ja paikallishallinnon kriitikko.

Paikallislehti hyötyy ison talon uutisyhteistyöstä siten, että emme tee päällekkäistä työtä yleisissä asioissa vaan voimme keskittyä omaan ydinalueeseen. Ideoiden ja osaamisen jakaminen on  tärkeää. Pirkanmaan yhteistoimituksen deskityöskentely on helpottanut paikallislehtien iltojen ja viikonloppujen uutispäivystystä.

Osana isoa mediataloa paikallislehti voi tarjota lukijoilleen monipuolisempia sisältöjä kuin yksin, esimerkkinä vaikkapa livelähetykset. Viime vuonna Suur-Keuruu tarjosi tilaajilleen Mestiksen huippuhetket Ruudusta osana jääkiekkouutisointiaan. Mainonnan puolella paikallislehden asiakkaiden ulottuvilla on koko Sanoman tarjoama näkyvyys.

 

Olen periaatteessa aina töissä ihmisten ilmoilla ollessani. Kun haluan hiljaisuutta, vetäydyn kotiini Kalettoman metsiin ja ilmoitan, että minua ei tavoita kuin savumerkillä. Päätäni tuuletan hikiliikunnalla ja halkohommilla.

Viikon mittaan raapaisen kuusi pääkirjoitusta. Teen tarvittaessa kaikkia toimituksen töitä ja pidän yhteyttä avustajiin ja yhteistyötahoihin.

Pienet työyhteisöt ovat parhaimmillaan tiiviitä ja toimivia. Toisaalta pienikin ongelma voi nousta kohtuuttoman suureen rooliin, etenkin jos siihen ei heti puututa. Itse toimin herkästi oman intuition varassa, mutta tarvittaessa sparrausta saa kollegoilta Pirkanmaan yhteistoimituksen piiristä. HR-osaajilta olen saanut ihan korvaamatonta apua.

Arkisen työn lomassa yritän jutella toimittajien kanssa, että pysyisimme kaikki samalla kartalla ja huolenaiheet tulisi selvitettyä saman tien. Tärkeintä on oikeastaan olla saatavilla ja ratkaista asiat ripeästi niin, että kaikkien työ sujuu.

Aikaisemmin työhöni kuului paljon ihmisten kohtaamista eri paikkakunnilla, mutta korona muutti  tämän ihan radikaalisti. Kohtaamisia on jo ikävä. Toisaalta verkossa tavoitamme kaikenikäistä lukijakuntaa aina vain vilkkaammin, ja siitä saamme faktaa analytiikan avulla. Se on tosi palkitsevaa.”

 

Tekstin kirjoittaja Eija Ruoho vastaa lehdistä Suur-Keuruu, KMV-lehti sekä Jämsän Seutu ja Vekkari. Suur-Keuruu ilmestyy Keuruulla, Multialla ja Petäjävedellä Keski-Suomessa, KMV-lehti (ennen Kuorevesi-Mänttä-Vilppula -lehti) Pirkanmaan puolella Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella, ja Jämsän Seutu puolestaan Keski-Suomessa Jämsässä ja Kuhmoisissa. Kaupunkilehti Vekkari jaetaan niinikään Jämsässä.

 

Sanoman Pirkanmaan yhteistoimituksessa ovat mukana Aamulehti ja alueen paikallislehdet.