John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeilla on kaksi tavoitetta: saada aikaan näkyvä parannus Itämeren tilaan ja pienentää merkittävästi öljyonnettomuuden riskiä Suomenlahdella.

Sanoma on toiminut yhtenä säätiön kolmesta pääyhteistyökumppanista hankkeessa, jonka tarkoituksena oli vähentää Pietarin vedenpuhdistuslaitosten fosforipäästöjä. Fosfori aiheuttaa rehevöitymistä, mikä on Itämeren vakavin ympäristöongelma.

Pietarin projekti saatiin päätökseen kesäkuussa 2011, ja sen ansiosta Itämeren vuotuinen fosforikuorma vähenee 1000 tonnilla. Määrä on lähes kolmannes kaikesta Suomenlahteen päätyvästä fosforista. Pietarin Puhdas Itämeri -hanke onkin ympäristövaikutuksiltaan Itämeren alueen merkittävin koskaan toteutettu vesiensuojeluprojekti.

Fosforinpoistosta, öljytankkereista ja sinilevämittauksista keskusteltiin myös John Nurmisen Säätiön elokuisessa Clean Baltic Sea Club -tapaamisessa, joka kokosi yhteen säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden tukijoita ja muita sidosryhmiä. Yleisö sai kuulla, että fosforinpoiston kehittäminen jatkuu nyt 17:ssä Itämeren alueen jätevedenpuhdistamossa. Lisäksi säätiöllä on työn alla Tankkeriturva-hanke, jossa kehitettävä navigointisovellus pyrkii helpottamaan öljytankkereiden liikkumista Suomenlahdella ja siten ehkäisemään onnettomuuksia.

John Nurmisen Säätiö oli huhtikuuhun 2011 mennessä kerännyt 7,1 miljoonaa euroa Puhdas Itämeri -työhön. Erityisesti viime vuosina lahjoitettujen palvelujen ja työn määrä on ylittänyt rahallisen avun määrän. Myös Sanoma on rahallisen tuen lisäksi edistänyt säätiön toimintaa lahjoittamalla Puhdas Itämeri -hankkeille mainostilaa konsernin medioissa. Mahdollisuus vedota suureen yleisöön vahvan medianäkyvyyden avulla on ollut lahjoitusvaroin rahoitettavien hankkeiden kannalta elintärkeää.

Sanoma on ollut mukana Puhdas Itämeri -työssä sen alkumetreiltä saakka, vuodesta 2006. Viimeisin kolmivuotinen yhteistyösopimus John Nurmisen Säätiön kanssa solmittiin keväällä 2010.

Puhdas Itämeri