Kuva: Rio Gandara / HS

Sota Ukrainassa on vavahduttanut meitä kaikkia. Uutistoimituksille sota on tällä hetkellä tärkein uutisaihe, ja siitä raportoinnilla on merkittävä vaikutus koko yhteiskunnalle. Sanoma Media Finland on eri tavoin mukana tukemassa Ukrainaa ja ukrainalaisia.

Sanoman uutistoimitusten työstä merkittävä osuus koskee tällä hetkellä Ukrainaa. Tilannetta ja sen kehittymistä seurataan intensiivisesti ympäri vuorokauden. Sekä Helsingin Sanomat että Ilta-Sanomat ovat lähettäneet paikan päälle Ukrainaan toimittajia ja kuvaajia. Aamulehden toimittaja ja kuvaaja matkasivat tamperelaisen avustusbussin mukana Ukrainan rajalle raportoimaan suomalaisten lähettämien avustusten perillepääsystä. Myös paikallismediassa aihetta käsitellään tarjoamalla esimerkiksi tietoa paikallisista auttamisen mahdollisuuksista.


Sekä avun tarve että ihmisten auttamisen halu on suuri. Sanoma tekee alueella toimivien ja vakiintuneiden avustusjärjestöjen kanssa yhteistyötä heidän keräyskampanjoidensa näkyvyyden varmistamiseksi. Tällä hetkellä Sanoman uutissivustoilla Ukrainan-uutisten yhteydessä näkyvät ja Sanoman radiokanavilla kuuluvat esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin, Unicefin, Kirkon Ulkomaanavun, Pelastakaa Lapset -järjestön, World Visionin ja UN Womenin kampanjat.

Ilta-Sanomat teki perjantaina 4.3. teemalehden Ukrainan auttamisesta. Lehden irtonumeromyynnin tuotosta puolet jaetaan SPR:n, Unicefin, Kirkon Ulkomaanavun ja Pelastakaa lapset -järjestön kesken.  

Lisäksi Sanoma Media Finland lahjoittaa varoja kahteen kohteeseen: Suomen Punaiselle Ristille sekä ukrainalaista mediaa ja journalisteja tukevalle säätiölle. Puolalaisen Gazeta Wyborcza -lehden tätä tarkoitusta varten perustaman säätiön kautta on tähän mennessä esimerkiksi hankittu journalisteille tietokoneita ja satelliittipuhelimia sekä maksettu journalistien palkkoja mainostulojen romahdettua mediayhtiöissä. Rahaa tullaan käyttämään myös Ukrainasta poistuvien journalistien evakuoimiseen ja uudelleensijoittumisen tueksi: tukea tulee tarvitsemaan arviolta 4 000 journalistia. 

Riippumattoman median, faktapohjaisen journalismin ja sananvapauden rooli on tässä ajassa ja sota-alueella entistä suurempi.

Punaisen Ristin lahjoitus tehdään yhdessä koko Sanoman kanssa. Henkilöstön auttamisen halun kanavoimiseksi on avattu myös koko konsernin yhteinen digitaalinen keräys Punaiselle Ristille.